Πομπέο Δένδια

Μήνυμα ότι οι ΗΠΑ αποδοκιμάζουν τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και πως η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγει στέλνει ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με επιστολή του προς τον Νίκο Δένδια.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο αμερικανός ΥΠΕΞ, μερικές μόνο ημέρες με την επιστολή που του έστειλε ο Νίκος Δένδιας στην οποία περιγράφονταν αναλυτικά οι τελευταίες παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, απάντησε τονίζοντας ότι «η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα της σταθερότητας στην περιοχή», επισημαίνοντας εκ νέου το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Πομπέο: Οι ΗΠΑ αποδοκιμάζουν τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας

Στην εν λόγω επιστολή, ο Μάικ Πομπέο υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ «αποδοκιμάζουν» τις συνεχιζόμενες τουρκικές έρευνες σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα έχει δυνητική δικαιοδοσία.

Κατά τις ίδιες πηγές, προσθέτει ότι αυτές οι μονομερείς ενέργειες το μόνο που πετυχαίνουν είναι την αύξηση της έντασης στην περιοχή και τονίζει ότι οι απειλές, οι προσπάθειες εκφοβισμού και εξαναγκασμού, καθώς και οι στρατιωτικές δραστηριότητες,  δεν θα επιλύσουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, όπως τονίζεται, χαιρετίζει τη θέση της Ελλάδας, η οποία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, επιθυμεί την επίλυση των διαφορών μέσω του διαλόγου και πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας συνεχίζει να παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή ενός θερμού επεισοδίου.

Ο Μάικ Πομπέο καταλήγει λέγοντας ότι οι ΗΠΑ, όπως και η Ελλάδα, επιθυμούν τη σταθερότητα και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου θα αναπτυχθεί η συνεργασία με γνώμονα πάντα το Διεθνές Δίκαιο.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η επιστολή Πομπέο έγινε δεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση στο Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς αποτελεί μια ακόμα επιβεβαίωση του δικαίου των ελληνικών θέσεων. Παράλληλα, καταλήγουν, έχει ειδικό βάρος, λαμβανομένου υπόψη του αποστολέα της επιστολής, αλλά και το γεγονός ότι ο Μάικ Πομπέο απάντησε στον έλληνα ομόλογό του εντός λίγων ημερών.

Πηγή: economico.gr