HPD κουρδικό κόμμα

Μεθοδεύσεις ώστε το κουρδικό κόμμα HDP, ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης να τεθεί εκτός νόμου, βρίσκονται αυτή την περίοδο σε πλήρη εξέλιξη στη γειτονική χώρα. Την ίδια ώρα, το καθεστώς Ερντογάν, εξαπολύει για μία ακόμη φορά πογκρόμ συλλήψεων στελεχών του κόμματος.

Χθες, η τουρκική αστυνομία  συνέλαβε δεκάδες στελέχη του φιλοκουρδικού Κόμματος Δικαιοσύνης των Λαών (HDP), ενώ μία μέρα νωρίτερα,  Τούρκος εισαγγελέας προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας με αίτημα να απαγορευθεί το HDP για φερόμενες σχέσεις του με Κούρδους μαχητές, σε μια κορύφωση της πολυετούς καταστολής που ασκείται εναντίον του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της Τουρκίας.

“Να κλείσει και να μην ανοίξει ποτέ ξανά ” 

“Να κλείσει και να μην ανοίξει ποτέ ξανά το HDP” ζήτησε χθες  για το κοινοβουλευτικό κουρδικό κόμμα ο επικεφαλής των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί, χαιρετίζοντας το αίτημα Τούρκου εισαγγελέα προς στο Συνταγματικό Δικαστήριο, προκειμένου να τεθεί εκτός νόμου το κουρδικό HDP (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών).

Ο ακροδεξιός εταίρος του Ερντογάν πίεζε εδώ και μήνες προς την απαγόρευση του κουρδικού κόμματος, με τον Τούρκο πρόεδρο να επιστρέφει ασμενώς στις παραδόσεις των κεμαλιστών προκατόχων του, οι οποίοι απαγόρευαν την πολιτική δραστηριότητα των ισλαμικών κομμάτων.

Πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία θεωρούν περίπου προδιαγεγραμμένη τη δικαστική εξέλιξη, καθώς όπως λένε, η τουρκική δικαιοσύνη, η οποία είναι απολύτως ελεγχόμενη από τον Τούρκο πρόεδρο.

Αντιδρούν οι Αμερικανοί

Εκτός του Μπαχτσελί, την απαγόρευση του κουρδικού κόμματος ζητούσαν τελευταία όλο και περισσότεροι υπουργοί του καθεστώτος Ερντογάν, ειδικά μετά την επιχείρηση-φιάσκο του τουρκικού στρατού στο βόρειο Ιράκ, η οποία κατέληξε στον θάνατο 13 Τούρκων αιχμαλώτων του PKK, με την τουρκική κυβέρνηση να κατηγορεί πως «εκτελέστηκαν» από τους Κούρδους αντάρτες.

Πάγια θέση της Τουρκίας, του Ταγίπ Ερντογάν, άλλωστε, είναι πως το κοινοβουλευτικό κουρδικό κόμμα αποτελεί τον «πολιτικό μανδύα» του PKK.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας την προοπτική απαγόρευσης του κουρδικού κόμματος, όπως και την ανάκληση της κοινοβουλευτικής ιδιότητας του βουλευτή του, Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου .

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ζητήσει και την αποφυλάκιση του Ντεμιρτάς, ενώ υποστηρίζει και εξοπλίζει το παρακλάδι του PKK στην Συρία, παρόλο που χαρακτηρίζει το τελευταίο ως «τρομοκρατική οργάνωση».

Μάλιστα η αρχική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τους θανάτους των Τούρκων αιχμαλώτων στο βόρειο Ιράκ, στην οποία είχε αποφύγει να αποδώσει ξεκάθαρα την ευθύνη στο PKK, είχε προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις σε όλη την Τουρκία, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να σπεύδει να την ανασκευάσει, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογο του.

Κατά ορισμένους,  πάντως αναμενόμενο να προχωρήσει ο Ερντογάν σε μία νέα επίδειξη δύναμης έναντι των Κούρδων, ειδικά μετά και το τελευταίο σοκ με το γραμματόσημο που κυκλοφόρησε στο βόρειο Ιράκ (με αφορμή την ιστορική επίσκεψη του Πάπα) και απεικόνιζε τον χάρτη του μεγάλου Κουρδιστάν, για το οποίο η τουρκική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε έντονα στον “αγαπημένο της πεσμεργκά” Μπαρζανί.

Το κουρδικό παραμένει “εφιάλτης” για την Άγκυρα, η οποία τρέφει έντονη δυσπιστία για την πολιτική του Μπάιντεν, που σίγουρα δεν δείχνει την “κατανόηση” στο κουρδικά ζήτημα του αμφιλεγόμενου προκάτοχου του.

Πηγή: economico.gr