Τα τελευταία χρόνια μια κοινή παράμετρος όσων επιχειρούν να αναλύσουν τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα είναι η διαπίστωση ότι αυτές έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια και η αίσθηση ότι στο παρελθόν έχει υπάρξει μια «χρυσή εποχή» στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ωστόσο, το think tank German Marshall Fund προβάλλει επιχειρήματα που καταρρίπτουν με οριστικό τρόπο αυτή τη αντίληψη, ισχυριζόμενο ότι ΗΠΑ και Τουρκία ποτέ δεν διήνυσαν μια «χρυσή» περίοδο στις σχέσεις τους και ότι αυτές πάντα καθορίζονταν από τη συγκυρία και τις αναγκαιότητές της.

Ποτέ δεν υπήρξε «λαβ στόρι»

Σύμφωνα με τον Οζγκούρ Ουνλουχισαρτσικλί, διευθυντή του think tank με έδρα την Άγκυρα, οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας «ποτέ δεν ήταν ένα “λαβ στόρι” ή μια σχέση στηριγμένη σε ιστορικούς δεσμούς. Πάντα ήταν και πρέπει να είναι μια σχέση βασισμένη σε ρεαλιστικές προσδοκίες και από τις δύο πλευρές».

Σύμφωνα με τον Ουνλουχισαρτσκλί, υπάρχουν τρία δομικά προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας:

Πρώτον, «η σχέση αυτή προέρχεται από τον Ψυχρό Πόλεμο και στηρίχθηκε στις πραγματικότητες της περιόδου. Τώρα ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει και οι δύο χώρες έχουν αλλάξει και έχουν διαφορετικούς στόχους».

Καχυποψία

Δεύτερον, οι δύο χώρες είναι καχύποπτες: οι ΗΠΑ υποπτεύονται ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική καθοδηγείται από ισλαμιστική ιδεολογία που προκαλεί κινδύνουν για τα συμφέροντά τους στην περιοχή. Επίσης, υποπτεύονται ότι η Τουρκία μπορεί να περάσει στη «σκοτεινή πλευρά», συμμαχώντας με Ρωσία ή Ιράν.

Από την άλλη, η Άγκυρα υποψιάζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν μακρόπνοο σχέδιο για τη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους ανάμεσα σε Τουρκία, Ιράκ και Συρία. Επίσης, ο Εντογάν πιστεύει ότι οι Αμερικανοί σχεδιάζουν την απομάκρυνσή του από την εξουσία με κάθε τρόπο.

Τρίτον, ο αναλυτής θεωρεί ότι έχει «σπάσει» η στρατηγική σχέση των δύο χωρών και ότι χρειάζεται πλήρη αλλαγή. Επισημαίνει, δε, ότι τα παράπονα ΗΠΑ και Τουρκίας είναι πραγματικά: η Τουρκία δεν ήταν εκεί όταν οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Ιράκ και οι ΗΠΑ είναι απούσες όταν η Τουρκία πολεμά την τρομοκρατία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr