Ο Al Jaber χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην COP28 ως «πρωτοφανή» και «ιστορική».

Tι και αν πριν από μερικά 24ωρα χαιρετίστηκε το κοινό ανακοινωθέν της Διεθνούς Διάσκεψης για το κλίμα – γνωστή και ως COP28 – και γράφτηκε με πηχυαίους τίτλος η «ιστορική συμφωνία» για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Ο πρόεδρος της Συνόδου Sultan Al Jaber, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοινώνει επενδύσεις ρεκόρ της πετρελαϊκής του εταιρείας του στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει ο Guardian, ο Sultan Al Jaber, ο οποίος είναι επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της εθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Adnoc, δήλωσε στον Guardian ότι η εταιρεία πρέπει να ικανοποιήσει τη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα.

«Η προσέγγισή μου είναι πολύ απλή: είναι ότι θα συνεχίσουμε να ενεργούμε ως υπεύθυνος, αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και ο κόσμος θα χρειαστεί τα βαρέλια με τις χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο χαμηλότερο κόστος», δήλωσε, υποστηρίζοντας ότι οι υδρογονάνθρακες της Adnoc έχουν χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα επειδή εξορύσσονται αποτελεσματικά και με λιγότερες διαρροές από άλλες πηγές. «Στο τέλος της ημέρας, να θυμάστε, η ζήτηση είναι αυτή που θα αποφασίσει και θα υπαγορεύσει τι είδους ενεργειακή πηγή θα συμβάλει στην κάλυψη των αυξανόμενων παγκόσμιων ενεργειακών απαιτήσεων», πρόσθεσε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα πορίσματα της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, σύμφωνα με τα οποία ο κόσμος θα εξακολουθεί να χρειάζεται μια μικρή ποσότητα ορυκτών καυσίμων το 2050, ακόμη και όταν επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, κάτι που απαιτείται για να περιοριστεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε 1,5C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Ο Al Jaber χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην COP28 ως «πρωτοφανή» και «ιστορική». Αποκάλυψε ορισμένα από τα συναισθήματά του καθώς οι διαπραγματεύσεις τραβούσαν σε μάκρος από το βράδυ της Τρίτης έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, αφού ένα πρώτο σχέδιο πιθανής συμφωνίας από τις διαπραγματεύσεις είχε απορριφθεί σθεναρά.

Την ίδια στιγμή ωστόσο δήλωσε ότι τα επενδυτικά του σχέδια είναι βιώσιμα εντός του ορίου του 1,5 βαθμού Κελσίου. «Ο κόσμος συνεχίζει να χρειάζεται πετρέλαιο και φυσικό αέριο με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και πετρέλαιο και φυσικό αέριο με χαμηλό κόστος», δήλωσε. «Όταν η ζήτηση σταματήσει, αυτό είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Αυτό που πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να απαλλαγούμε από τις ανθρακούχες εκπομπές του σημερινού ενεργειακού συστήματος, ενώ παράλληλα χτίζουμε το νέο ενεργειακό σύστημα».

Επενδύσεις-μαμούθ από την Adnoc στα ορυκτά καύσιμα

Η Adnoc σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 150 δισ. δολαρίων σε διάστημα επτά ετών στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, οι οποίες, όπως δήλωσε ο Al Jaber, θα διατηρήσουν τα σημερινά επίπεδα παραγωγής παρά θα αυξήσουν την παραγωγή. Είπε ότι η Adnoc παραιτείται από μεγάλο μέρος της δυνητικής εξόρυξης.

«Έχουμε τα πέμπτα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, αλλά δεν αξιοποιούμε αυτούς τους πόρους», δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξη στο βρετανικό μέσο μετά τη σύνοδο κορυφής.

Οι ακτιβιστές για το κλίμα επέκριναν τα σχέδια της Adnoc, που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της COP28. Ο Harjeet Singh, διευθυντής της παγκόσμιας δέσμευσης για την Πρωτοβουλία για τη Συνθήκη για τα Ορυκτά Καύσιμα, δήλωσε: «Ως προεδρεύον έθνος της COP28, τα ΗΑΕ πρέπει να αφήσουν μια παρακαταθήκη. Οι πλούσιες χώρες πρέπει να επιδείξουν αποφασιστικότητα για να τιμήσουν το πνεύμα της συμφωνίας του Παρισιού. Οτιδήποτε άλλο ρίχνει μια σκιά αμφιβολίας πάνω στις δύσκολα κερδισμένες αποφάσεις που ελήφθησαν στη διάσκεψη για το κλίμα στο Ντουμπάι».

Ο David Tong, επικεφαλής της βιομηχανίας στην Oil Change International, δήλωσε: «Ο Al Jaber κατέστησε σαφές ότι είναι πολύ υπερήφανος για τη διαμεσολάβηση και τη συμμετοχή των ΗΑΕ στη συμφωνία. Τώρα πρέπει να την εφαρμόσει στην εταιρεία της οποίας ηγείται, και να μεταβεί μακριά από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ή να γελοιοποιήσει αυτή τη διαδικασία».

Κάθε πετρελαϊκή προβάλλει τα καύσιμά της ως ακίνδυνα

Η Catherine Abreu, ανώτερος συνεργάτης του thinktank E3G, δήλωσε ότι οι προβλέψεις θέλουν τη ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο να μειώνεται σύντομα. «Κάθε παραγωγός ορυκτών καυσίμων πιστεύει ότι τα ορυκτά καύσιμά του είναι ιδιαίτερα, δεν ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή, και για δεκαετίες μπόρεσαν να κρυφτούν πίσω από μια παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα που απέτυχε να κάνει τη σύνδεση. Όμως το πέπλο επιτέλους ξηλώνεται και, πολύ αργά, αλλά σίγουρα, η κατάσταση θα αλλάξει», είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr