Ανναλένα Μπέρμποκ

Η 40χρονη συμπρόεδρος των Πρασίνων Ανναλένα Μπέρμποκ έλαβε χθες  το πρωί το χρίσμα της υποψήφιας Καγκελάριου του κόμματος για τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία τους που οι Πράσινοι ορίζουν υποψήφιο Καγκελάριο, καθώς μέχρι τώρα των προεκλογικών εκστρατειών ηγούνταν οι δύο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Με τη σκέψη στον κυβερνητικό συνασπισμό 

Οι εντυπωσιακές ωστόσο επιδόσεις του κόμματος, τόσο στις Ευρωεκλογές του 2019 όσο και στις δημοσκοπήσεις τα τελευταία δύο χρόνια, κατέστησαν αναγκαία την επιλογή του στελέχους που θα ηγηθεί ενδεχόμενης κυβέρνησης με επικεφαλής το κόμμα των Πρασίνων.

Ένας κυβερνητικός συνασπισμός π.χ. με Πράσινους – Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) – Αριστερά δεν θεωρείται πλέον απίθανη προοπτική.

Όπως διευκρινίστηκε πάντως κατά την ανακοίνωση του χρίσματος, η προεκλογική εκστρατεία θα διεξαχθεί και από τους δύο επικεφαλής, την Αναλένα Μπέρμποκ και τον Ρόμπερτ Χάμπεκ, ισότιμα.

Ποια είναι η Μπέρμποκ που θα ηγηθεί της εκστρατείας 

Γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 1980 στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας. Είναι παντρεμένη και μητέρα δυο κοριτσιών. Ζει με την οικογένειά της στο Πότσνταμ.

Από το 2000 έως το 2004 η Μπέρμποκ σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσιο Δίκαιο στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Το 2005 πήρε Master στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο από το London School of Economics (LSE). Την ίδια χρονιά έκανε μαθητεία στο Βρετανικό Ινστιτούτο Διεθνούς και Συγκριτικού Δικαίου (BIICL).

Από το 2005 έως το 2008 δούλεψε στο Ευρωκοινοβούλιο ενώ από το 2008 έως το 2009 ήταν σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της κοινοβουλευτικής ομάδας των “Πράσινων” στην ομοσπονδιακή Βουλή.

Η Μπέρμποκ έγινε μέλος των Πρασίνων σε ηλικία 25 ετών, το 2005. Εκανε την πρώτη της ανεπιτυχή απόπειρα να εκλεγεί βουλευτής των “Πρασίνων” το 2009. Ωστόσο, το κατόρθωσε στις εκλογές του 2013. Από το 2018 είναι συνπρόεδρος του κόμματος.

Από το newsroom του Economico, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: economico.gr