Τον Μεχμέτ Σιμσέκ έβαλε στη θέση του υπουργού Οικονομικών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά τα μάτια όλων είναι στραμμένα για το ποιος θα αναλάβει τα ηνία της κεντρικής τράπεζας.

Το όνομα αυτής, Χαφιζέ Ερκάν. Και όπως όλα δείχνουν θα πάρει το «τιμόνι» της Κεντρικής Τράπεζας και να τραβήξει την οικονομία της χώρας από τον βάλτο που έχει περιπέσει.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το CNN Turk, το όνομα της Χαφιζέ Ερκάν έχει έρθει στο προσκήνιο λόγω της δουλειάς της στον τομέα οικονομικών στις ΗΠΑ. Μετά την είδηση ότι η Ερκάν βρέθηκε από τις ΗΠΑ στην Άγκυρα τα σενάρια φούντωσαν για τον ενδεχόμενο νέο ρόλο της.

Ποια είναι η Χαβιζέ Ερκάν

Η Χαφιζέ Ερκάν γεννήθηκε το 1982 και είναι οικονομολόγος και μηχανικός.

Μετά την αποφοίτησή της από το Πανεπιστήμιο Boğaziçi, συνέχισε τις σπουδές της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί άρχισε να εργάζεται στον τομέα των οικονομικών.

Κατείχε ανώτερες διευθυντικές θέσεις σε διάφορες εταιρείες χρηματοοικονομικών συμβούλων και σε τράπεζα.

Εμφανίστηκε επίσης μεταξύ των νέων οικονομολόγων που τράβηξαν την προσοχή από ορισμένα οικονομικά περιοδικά.

«Η στήριξη της Κεντρικής μας Τράπεζας στην καταπολέμηση του πληθωρισμού θα είναι η κύρια πολιτική μας μαζί με τα δημοσιονομικά και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν», τόνισε μεταξύ άλλων ο Μεχμέτ Σιμσέκ στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του χαρτοφυλακίου του υπουργού Οικονομικών.

Και οι δηλώσεις αυτές αύξησαν τις προσδοκίες για αλλαγές στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.

Σε νέο χαμηλό ρεκόρ η λίρα έναντι του δολαρίου

Η συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου τουρκικής λίρας συνεχίζει να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ενώ η ισοτιμία δολαρίου τουρκικής λίρας έφτασε τα 23,22 και ανανέωσε το ιστορικό του ρεκόρ, η ισοτιμία του ευρώ έφτασε τις 24,86 λίρες.

Ενώ οι συναλλαγματικές ισοτιμίες ξεκίνησαν την τρίτη ημέρα συναλλαγών της εβδομάδας, η άνοδός τους κατά τη διάρκεια της ημέρας ξεπέρασε το 7%. Το δολάριο ξεπέρασε τις 23 λίρες, ενώ το ευρώ πλησίασε τις 25.

Η ισοτιμία δολαρίου λίρας, χθες κατά την ώρα κλεισίματος των τουρκικών αγορών ήταν στο επίπεδο των 21,50 λιρών, η νέα ημέρα ξεκίνησε με ρεκόρ. Η ισοτιμία συνέχισε την ανοδική της κίνηση στη συνέχεια και έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 23,2260 λιρών. Το δολάριο διαπραγματευόταν στα 22,9415 λίρες με άνοδο 6,43% στις 10:30 π.μ.

Το ευρώ είδε την τιμή του να ενισχύεται με πάνω από τις 24 λίρες για πρώτη φορά στην ιστορία του, ανεβάζοντας το επίπεδο ρεκόρ του στα 24,8670 λίρες. Το ευρώ κινείται την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές στις 24,6405 τουρκικές λίρες με άνοδο 6,67%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr