Οι Ελληνικές ρίζες της Τζεν Ψάκι

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ επέλεξε την Τζεν Ψάκι ως εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου. Η με ελληνικές ρίζες αξιωματούχος είναι έμπειρη στον τομέα της ενημέρωσης έχοντας διατελέσει εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί υπουργείας Τζον Κέρι και στη συνέχεια διευθύντρια επικοινωνίας του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Ομπάμα. Κατά τη θητεία της στο Υπουργείο Εξωτερικών είχε ασχοληθεί και επανειλημμένα σχολιάσει εξελίξεις που αφορούσαν σε ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα.

Γονείς της είναι οι Τζέις Ψάκι και Ιλέιν Μέντβεϊ. 

Ο πατέρας της μιλώντας (στις 01/12/20) στον ΣΚΑΪ και τον Απόστολο Μαγγηριάδη, δεν έκρυψε την περηφάνια του, αλλά και την έντονη ελληνικότητα που κληρονόμησε στην οικογένεια ο παππούς του, που γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1904.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

  • Πώς αντιδράσατε όταν μάθατε ότι η κόρη σας ανέλαβε αυτή τη θέση;

Τζέιμς Ψάκι : Σοκαρίστηκα κι έμεινα έκπληκτος και βέβαια ήμουν πολύ περήφανος. Όπως ξέρετε είχε μια μεγάλη καριέρα και η νέα δουλειά είναι ακόμη ένα στάδιο σε αυτή τη διαδρομή. Και είμαι ενθουσιασμένος για τη νέα κυβέρνηση γιατί είχαμε τέσσερα πολύ δύσκολα χρόνια εδώ στην Αμερική με αυτό τον άνθρωπο στο Λευκό Οίκο.

  • Μπορείτε να μας πείτε κάποια πράγματα για την οικογένειά σας και την σχέση σας με την Ελλάδα;

Τζέιμς Ψάκι :Ο παππούς μου είχε γεννηθεί στην Θεσσαλονίκη και ήρθε σ’ αυτή τη χώρα το 1904. Ήταν ένα από τα 14 παιδιά και ήταν ο νεότερος από επτά αδέρφια. Όλα αυτά τα αδέρφια ήρθαν στην Αμερική ο καθένας σε διαφορετική χρονική στιγμή όπως γινόταν άλλωστε εκείνη την εποχή.

Ήρθαν εδώ και ξεκίνησε μια επιχείρηση εισαγωγών, ασχολήθηκαν με τις εισαγωγές λαδιού, και άνοιξαν διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Δεν ήξερα να μιλάνε αγγλικά, Αλλά είχαν επιχειρηματικό πνεύμα και ξεκίνησαν διάφορες δουλειές. Και αποταμίευσαν αρκετά χρήματα για να στείλουν πίσω στην Ελλάδα και να φέρουν τα επόμενα μέλη της οικογένειας εδώ. Στο τέλος ήρθαν και οι γονείς τους που έζησαν εδώ.

Ο παππούς μου πήγε στην ιατρική σχολή του Τζωρτζτάουν και την τελείωσε το 1913. Παντρεύτηκε μία νοσοκόμα ιρλανδικής προέλευσης και έκανε έξι παιδιά. Δύο αγόρια και τέσσερα κορίτσια. Ο πατέρας μου είναι μεγαλύτερος από αυτά και ήταν επίσης γιατρός και τελείωσε κι αυτός την ιατρική σχολή Τζωρτζτάουν. Και μάλιστα συμμετείχε και στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

  • Η κόρη σας είναι πολύ περήφανη για την ελληνική της καταγωγή, το είπε αυτό δημοσίως σε μία ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2013. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα στοιχεία της ελληνικής της κληρονομιάς που μπορείτε να δείτε σε αυτήν;

Τζέιμς Ψάκι :Μεγαλώσαμε στην οικογένειά μας με μια έντονη ελληνικότητα από αυτά που μας δίδαξε ο παππούς μου. Εγώ πάντα αυτόπροσδιοριζόμουν ως Έλληνας πάρα ως Ιρλανδός. Προφανώς έχω κομμάτια από κάθε κουλτούρα αλλά νομίζω ότι η ελληνική κληρονομιά μας προσφέρει το επιχειρηματικό πνεύμα, την ανεξαρτησία και μία αφοσίωση σε ένα συγκεκριμένο σκοπό στη ζωή μας.

Πηγή: economico.gr