Μετά τον διορισμό του Mehmet Simsek, πρώην αναλυτή στην Merrill Lynch,  υπουργού Οικονομικών -ο οποίος αναμένεται να εφαρμόσει πολιτικές πιο φιλικές προς τις αγορές-, η νέα «έκπληξη» ήρθε με την Hafize Gaye Erkan στα ηνία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας. Η ανακοίνωση του νέου ρόλου της Erkan, η οποία έχει διδακτορικό από το Princeton στα εφαρμοσμένα μαθηματικά και τη χρηματοοικονομική μηχανική, τα ξημερώματα της Παρασκευής έσπειρε ελπίδες στην Τουρκία (και τις διεθνείς αγορές) για τέλος στην εποχή των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού και των συνεχών παρεμβάσεων στην αγορά συναλλάγματος προς στήριξη της λίρας.

Ποια είναι και τι πιστεύει η Erkan

Η Erkan βρισκόταν επί σχεδόν δέκα χρόνια στην Goldman Sachs και στη συνέχεια διετέλεσε για οκτώ χρόνια συνδιευθύνουσα σύμβουλος της πλέον χρεοκοπημένης αμερικανικής τράπεζας First Republic, μια θέση από την οποία παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά περίπου 18 μήνες πριν την κατάρρευσή της. Έπειτα, πέρασε μία σύντομη θητεία ως διευθύνουσα σύμβουλος της Greystone, μιας τράπεζας στη Νέα Υόρκη.

Με την Erkan να αναλαμβάνει τα ηνία της κεντρικής τράπεζας, η Τουρκία συμπεριλαμβάνεται πλέον στις ελάχιστες χώρες με γυναίκα κεντρική τραπεζίτη. Ωστόσο, ο ρόλος της στην οικονομική σκηνή της χώρας ενδέχεται να έχει τελικά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Η Erkan διαδέχεται τον Sahap Kavcioglu, αλλά και μια σειρά κεντρικών τραπεζιτών, οι οποίοι κατ’ εντολή του Τούρκου προέδρου Tayyip Erdogan μείωναν συνεχώς τα επιτόκια με στόχο την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, κόντρα στη συμβατική οικονομική θεωρία και στα εμπειρικά δεδομένα. Με τη νέα κυβέρνηση, ο Kavcioglu, έπειτα από σχεδόν δυόμισι έτη θητείας, ανέλαβε επικεφαλής της τραπεζικής εποπτικής αρχής της Τουρκίας, έναν ρόλο που κατέστη περισσότερο συμβολικός αφότου η κεντρική τράπεζα άρχισε να παρεμβαίνει καθοριστικά στην οικονομία.

Προς στροφή στη νομισματική πολιτική

Τα γεγονότα αυτά υποδεικνύουν ότι η χώρα βρίσκεται προ των πυλών για στροφή στη νομισματική πολιτική. Ωστόσο, τίποτα δεν έχει ακόμη αποδειχθεί, διότι η Erkan δεν έχει δηλώσει σαφώς την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα. Εξετάζοντας όμως την επαγγελματική της πορεία, αλλά και τα άρθρα που έγραφε περιστασιακά τα τελευταία χρόνια στην τουρκική εφημερίδα Dunya μπορεί κανείς να εξαγάγει συμπεράσματα. Ενδεικτικά, τον Μάρτιο υποστήριξε ότι η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από τη Fed αυξάνει τον κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους, ενώ αμφισβητούσε την εναλλακτική που προσέφερε η πολιτική χαμηλών επιτοκίων στην Ιαπωνία.

«Η ανάθεση της Erkan ας ελπίσουμε ότι σηματοδοτεί τη βελτίωση των πολιτικών του προκατοχου της», δήλωσε στο Bloomberg ο Nick Stadtmiller της Medley Global Advisors. Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Το ερώτημα που παραμένει είναι εάν ο Ερντογάν θα επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα να αυξήσει επαρκώς το βασικό επιτόκιο, ώστε να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός».

Παραμένει η δυσπιστία, παρά τις αλλαγές

Εξ ου και παρότι τα νέα πρόσωπα που αναλαμβάνουν θέσεις-κλειδιά για την οικονομική πολιτική της χώρας είναι «στα μέτρα» των διεθνών αγορών, εξακολουθεί να επικρατεί δυσπιστία. Εξάλλου, φαίνεται πως η Τουρκία πρέπει να διανύσει πολύ ακόμη δρόμο, προκειμένου να υπάρξει σημαντική αλλαγή. Η λίρα άγγιξε νέα χαμηλά έναντι του δολαρίου αυτή την εβδομάδα παρά τις παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος. Επίσης, ο πληθωρισμός, αν και έχει υποχωρήσει από την κορύφωση του 85% πέρυσι, εξακολουθεί να ανέρχεται στο δυσθεώρητο 39.59%.

Οι επενδυτές περιμένουν να δουν την απόφαση της επόμενης συνεδρίασης της τράπεζας στις 22 Ιουνίου. Η JP Morgan και η Barclays αναμένουν αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 16,5 μονάδες βάσης στο 25%. Μάλιστα, η JP Morgan προβλέπει και σενάριο αύξησης νωρίτερα. Η Rachel Ziemba, ιδρυτής της Ziemba Insights, δήλωσε στο CNBC πως οι αυξήσεις επιτοκίων θα γίνουν είτε με τον έναν τρόπο είτε με τον άλλον. «Εάν δεν γίνουν αυτό τον μήνα, θα έρθουν σύντομα», εκτίμησε.

Πηγή: economico.gr