εστίαση lockdown

                 

Της Δάφνης Γρηγοριάδη

Διπλάσιο οικονομικό βοήθημα σε 482.335 ευάλωτους πολίτες που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, πρόκειται να χορηγηθεί μέσα στον Δεκέμβριο, με το ελάχιστο ποσό να ξεκινά στα 200 ευρώ και να αυξάνεται ανάλογα με την σύνθεση του νοικοκυριού.

Κανονικά θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων στις 21 Δεκεμβρίου ακόμη  και σε όσους έχουν τεθεί  σε αναστολή- με το κράτος να καλύπτει μέρος του ποσού. Οι οικονομικές ενισχύσεις σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα  που έχουν τεθεί σε εφαρμογή λόγω του 2ου Lockdown, στοχεύουν στην  στήριξη της τσέπης των πολιτών. Πρόκειται όμως για επιδόματα, δηλαδή εφάπαξ ενισχύσεις οι οποίες μάλλον θα χρησιμοποιηθούν για την τακτοποίηση υποχρεώσεων παρά για κατανάλωση αγαθών.

Ένταξη των νεοφυών επιχειρήσεων στην επιστρεπτέα προκαταβολή

Η ένταξη των νεοφυών επιχειρήσεων στην επιστρεπτέα προκαταβολή,  ασχέτως αν έχουν εργαζομένους ή αν διαθέτουν ταμειακή μηχανή, είναι σημαντική μεταξύ των νέων ανακοινώσεων.

Οι start ups αντιμετωπίζουν εξίσου  σημαντικά προβλήματα την περίοδο του κορωναϊού. Μέχρι στιγμής  δεν δικαιούνταν  τα περισσότερα από τα μέτρα  στήριξης που έχουν αποφασιστεί για τις επιχειρήσεις γιατί τα περισσότερα θέτουν ως προϋπόθεση όχι μόνο την απώλεια τζίρου κατά την διάρκεια του Lockdown αλλά  και την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης των προηγούμενων χρόνων.

Οι νεοσύστατες εταιρείες  είναι καθοριστικές για την  δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η υγειονομική κρίση επιβραδύνει την δημιουργία τους για αυτό είναι απαραίτητη η στήριξη τους μέσω της επιστρεπτέας.

Η εστίαση: κλείσιμο ξανά για τρίτη φορά, θα είναι καταστροφικό

Η εστίαση πρέπει να ανοίξει σύντομα, επισημαίνουν επαγγελματίες του κλάδου, όμως το ενδεχόμενο κλείσιμο ξανά για τρίτη φορά, θα είναι καταστροφικό. Το λεγόμενο ακορντεόν στην κυκλοφορία θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερες συνέπειες αν εφαρμοστεί. Διότι για να ανοίξει η εστίαση χρειάζεται μερικές μέρες προετοιμασία και αν λειτουργήσει μόνο για ένα μήνα και μετά ξανακλείσει δεν θα βγάλει η επιχείρηση  τα έσοδα που χρειάζονται για να καλύψει έστω το λειτουργικό της κόστος.

To λιανεμπόριο: Οι επαγγελματίες του κλάδου ευελπιστούν να ανοίξουν τα καταστήματα τους πριν από την ημερομηνία που φημολογείται περίπου στα μέσα του Δεκέμβρη. Η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου πρέπει να διαρκέσει αρκετά ώστε να μπορέσουν τα καταστήματα να επανέλθουν σε ρυθμούς κανονικότητας.

Τα σούπερ μάρκετ: Ο κλάδος των τροφίμων συνεχίζει να καταγράφει κέρδη ωστόσο στο πρώτο Lockdown η άνοδος ήταν μεγαλύτερη καθώς επικρατούσε μεγαλύτερη ανησυχία και άγνοια για την πορεία της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Εconomico.gr για τις καταναλωτικές τάσεις κατά την διάρκεια του 2ου Lockdown,  έχει παρατηρηθεί μεγάλη ζήτηση για σταγόνες σοκολάτας από τους καταναλωτές, με αποτέλεσμα το προϊόν στα ράφια να βρίσκεται σε έλλειψη.  Όσον αφορά τα τρόφιμα, το 90% των αγορών αφορούν όσπρια και ζυμαρικά. Τέλος μεγάλη είναι η χρήση του e-shop στα  super markets  η οποία από ότι φαίνεται θα συνεχιστεί και μετά το πέρας της πανδημίας.

Πηγή: economico.gr