EKT

Την ώρα που οι αγορές παίζουν στοιχήματα για το αν και πότε η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μειώνεται διαρκώς, η ευρω-τράπεζα καλείται να αντιμετωπίσει άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα: τον τεράστιο ισολογισμό της.

Αναλυτές εκτιμούν ότι με τα επιτόκια να έχουν «πιάσει κορυφή» και να θεωρείται σχεδόν αδύνατη νέα αύξησή τους, «η ΕΚΤ μπορεί τώρα να συρρικνώσει τον ισολογισμό της με ταχύτερο ρυθμό χωρίς να διακινδυνεύσει μια υπερβολική “έκρηξη” των διαφορών αποδόσεων εντός της ευρωζώνης», αν και σπεύδουν να σημειώσουν ότι «παρ’ όλα αυτά, οι αγορές θα πρέπει πιθανότατα να διορθώσουν κάποιες από τις υπεραισιόδοξες προσδοκίες τους για μείωση των επιτοκίων μόλις η ΕΚΤ μιλήσει αυτή την Πέμπτη».

Τι θα γίνει με τα επιτόκια

Ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,4% τον Νοέμβριο και ο βασικός πληθωρισμός έχει επίσης μειωθεί, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να αυξήσουν τα στοιχήματά τους για μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ το επόμενο έτος, ιδίως αφότου ένα από τα «γεράκια» του διοικητικού συμβουλίου, η Ίζαμπελ Σνάμπελ, χαρακτήρισε την επιβράδυνση των τιμών των καταναλωτικών αγαθών «αξιοσημείωτη» και «ευχάριστη έκπληξη», μιλώντας στο Reuters.

Οι αγορές χρήματος τιμολογούν επί του παρόντος σχεδόν 150 μονάδες βάσης για μείωση των επιτοκίων μέσα στο επόμενο έτος, χωρίς, ωστόσο, να μπορούν να πουν με βεβαιότητα πότε θα αρχίσουν αυτές οι… περικοπές στο κόστος του χρήματος. Το βασικό επιτόκιο καταθέσεων της τράπεζας βρίσκεται στο υψηλό ρεκόρ του 4%, μετά από 10 διαδοχικές αυξήσεις που ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2022 και ώθησαν τα επιτόκια πίσω σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από το 2011.

Αναμονή ως το Μάρτιο

«Ο κίνδυνος είναι τώρα να γίνουν νωρίτερα και μεγαλύτερες περικοπές και η ΕΚΤ να είναι πιο ικανή να αποσυνδεθεί από τη Fed», δήλωσε ο Μαρκ Γουόλ, παρατηρητής της ΕΚΤ για την Deutsche Bank. Αλλά πιστεύει ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα κρατήσει τα χαρτιά της κλειστά: «Αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει την καθοδήγηση ότι η διατήρηση των περιοριστικών επιτοκίων για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα θα επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο εγκαίρως».

Όσον αφορά το μέλλον, τον Μάρτιο θα υπάρξει νέος γύρος προβλέψεων για τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη, οι οποίες θα δώσουν στην κεντρική τράπεζα περισσότερα στοιχεία για να στηρίξει την πολιτική της και ενδεχομένως να έχει περιθώριο για μειώσεις των επιτοκίων. Όμως η κύρια αλλαγή πολιτικής κατά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ΕΚΤ την Πέμπτη μάλλον θα αφορά σε αλλαγή στην μελλοντική καθοδήγηση – συγκεκριμένα πότε θα τερματίσει τις επανεπενδύσεις του προγράμματός της PEPP.

Το τέλος του ΡΕΡΡ

Το PEPP, (Pandemic Emergency Purchase Program), είναι ένα ευέλικτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που εισήχθη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού. Η ΕΚΤ επανεπενδύει τους τίτλους που λήγουν από το χαρτοφυλάκιό του PEPP, αλλά αυτό μπορεί σύντομα να αλλάξει. «Έχουμε δηλώσει ότι θα συνεχίσουμε να επανεπενδύουμε τουλάχιστον μέχρι το 2024», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο Ευρωκοινοβούλιο στις 27 Νοεμβρίου. «Αυτό είναι ένα θέμα που θα έρθει πιθανώς για συζήτηση και εξέταση στο πλαίσιο του Διοικητικού Συμβουλίου στο όχι πολύ μακρινό μέλλον και θα επανεξετάσουμε ενδεχομένως αυτή την πρόταση».

Η Λαγκάρντ έχει από καιρό σηματοδοτήσει το τέλος του ΡΕΡΡ (ύψους 1,7 τρισ. ευρώ), αλλά και συνολικά της πολιτικής της ποσοτικής χαλάρωσης εντός της ευρωζώνης για τη στήριξη των χωρών που αντιμετώπιζαν προβλήματα με τις αγορές (υψηλό κόστος δανεισμού, κερδοσκοπικές πιέσεις, κ.λπ.), καθώς τα «γεράκια» της πιέζουν για «μάζεμα», ωστόσο όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι η διαδικασία θα είναι ομαλή, ώστε να επιτρέψει στις κυβερνήσεις να βγουν με ασφάλεια στις αγορές στις αρχές του 2024.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr