Ποια F-16; Η Τουρκία συνεχίζει να επιδιώκει την αγορά και Eurofighter Typhoon

Μπορεί η Τουρκία να βρίσκεται μισό βήμα από την απόκτηση 40 νέων και την αναβάθμιση 80 παλιότερων μαχητικών F-16, ωστόσο φαίνεται ότι… έχει ανοίξει η όρεξη της Άγκυρας. Σύμφωνα, λοιπόν, με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται αξιωματούχο του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, η Τουρκία εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την αγορά 40 μαχητικών Eurofighter Typhoon. Τον περασμένο Νοέμβριο, η Άγκυρα δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Βρετανία και την Ισπανία για να αγοράσει Typhoon, αν και η Γερμανία ήταν εξ αρχής αντίθετη. Εκείνη την περίοδο, πηγή του τουρκικού υπουργείου Άμυνας είπε ότι οι συνομιλίες άρχισαν αφού η Άγκυρα πίστευε πως το αίτημα για F-16 από τις ΗΠΑ δεν θα εγκρινόταν.

«Εξακολουθούμε να ενδιαφερόμαστε»

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση Μπάιντεν ενημέρωσε επισήμως το Κογκρέσο για την πρόθεσή της να προχωρήσει στην πώληση 40 μαχητικών και 79 κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, μια μέρα αφότου η Άγκυρα ολοκλήρωσε επισήμως την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Αν και δεν αναμένει από το Κογκρέσο να εμποδίσει την πώληση των F-16, η Τουρκία εξακολουθεί να θέλει να αγοράσει αεροσκάφη Eurofighter Typhoon», δήλωσε αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, μιλώντας στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Εξακολουθούμε να ενδιαφερόμαστε, αναμένουμε τη θετική προσέγγιση της Γερμανίας σε αυτό το θέμα», είπε ο αξιωματούχος. Τα Eurofighter Typhoon κατασκευάζονται από κοινοπραξία που έχουν συστήσει η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Ισπανία και η πώλησή του σε τρίτες χώρες προϋποθέτει τη συμφωνία όλών των εταίρων. Η Τουρκία, η οποία επιθυμεί να αναβαθμίσει την αεροπορία της, αναπτύσσει επίσης το δικό της εθνικό μαχητικό αεροσκάφος KAAN, με τους βρετανικούς κινητήρες της BAE.

Η τουρκική επιμονή

Δεδομένου ότι η Τουρκία θα αποκτήσει τα νέα F-16, το ερώτημα είναι γιατί επιμένει στα Eurofighter. Σύμφωνα με αναλυτές, οι πιθανές απαντήσεις είναι δύο: η πρώτη αφορά στην κατάσταση του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας, ο οποίος είναι πεπαλαιωμένος και χρειάζεται βαθύτερη ανακαίνιση από αυτή που του προσφέρουν 119 F-16 έκδοσης Viper, κάτι που μπορεί να γίνει με το σαφώς πιο εξελιγμένο Typhoon (το οποίο, ας σημειωθεί, έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με το γαλλικό Rafale που απέκτησε πρόσφατα η Ελλάδα).

Ο δεύτερος λόγος θεωρείται ότι είναι το… γινάτι του Ερντογάν: ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την τελευταία επίσκεψή του στη Γερμανία είχε ζητήσει προσωπικά από τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να προωθήσει το αίτημα της Τουρκίας για τα Eurofighter, για να λάβει την απάντηση ότι η πώληση στρατιωτικού υλικού σε τρίτες χώρες γίνεται με συγκεκριμένη και αυστηρή διαδικασία στην οποία ο Γερμανός καγκελάριος δεν μπορεί να παρέμβει. Οπότε ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται ότι θα επιμείνει, προκειμένου να… γίνει το δικό του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr