Ποια μέτρα ανακούφισης από την ενεργειακή κρίση προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Μείωση ειδικών φόρων, επιδοτήσεις του κόστους ενέργειας σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες, κουπόνια στους ευάλωτους καταναλωτές και απαγόρευση διακοπής του ρεύματος σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς  είναι μεταξύ των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να αντιμετωπισθεί η ενεργειακή κρίση.

Στα ύψη το φυσικό αέριο έως την άνοιξη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι οι τιμές χονδρικής φυσικού αερίου είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλές κατά τους χειμερινούς μήνες και να πέσουν την Άνοιξη, όταν αναμένεται υπάρξει σταθεροποίηση των τιμών. Ωστόσο οι τιμές θα παραμείνουν, υψηλότερες από τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών.

Όμως και στο θέμα της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης που θα πλήξει το σύνολο των καταναλωτών στις χώρες της ΕΕ δεν υπάρχει ενιαία γραμμή. Χώρες όπως  η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα ζητούν κοινές, ευρωπαϊκές λύσεις, ενώ ορισμένα άλλα κράτη – μέλη όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο θεωρούν ότι το ζήτημα θα είναι προσωρινό και δεν απαιτούνται ισχυρές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας.

Πρόταση για κοινή αγορά φυσικού αερίου

Η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον παρουσίασε μια σειρά μέτρων, βραχυπρόθεσμα, ενδιάμεσα και μακροπρόθεσμα, αρκετά εκ των οποίων εφαρμόζουν ήδη ορισμένα κράτη – μέλη, παράλληλα με την υπό εξέταση πρόταση για κοινή αγορά φυσικού αερίου από την Επιτροπή, στο παράδειγμα της κοινής αγοράς εμβολίων.

Μειώσεις φόρων σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει στα κράτη – μέλη να προχωρήσουν σε μείωση φόρων και να επιδοτήσουν τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες που έχουν πληγεί από την αύξηση του κόστους στην ενέργεια, κάτι που για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα δεν θα θεωρείται ως παραβίαση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις της ΕΕ. Οι εθνικές κυβερνήσεις θα μπορούν επίσης να λάβουν στοχευμένα μέτρα, όπως την παροχή voucher, που θα χρηματοδοτούνται με έσοδα από το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών στους πιο ευάλωτους καταναλωτές, ενώ τα κράτη – μέλη θα μπορούν να περάσουν νομοθεσίες με τις οποίες θα απαγορεύουν τη διακοπή του ρεύματος σε καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας.

Στα βραχυπρόθεσμα μέτρα περιλαμβάνονται:

  • Έκτακτη υποστήριξη εισοδήματος για καταναλωτές σε ενεργειακή φτώχεια, για παράδειγμα μέσω κουπονιών ή μερικής πληρωμής λογαριασμών, η οποία μπορεί να υποστηριχθεί με έσοδα από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Ρύπων  της ΕΕ.
  • Παροχή δυνατότητας  προσωρινών αναβολών πληρωμών λογαριασμών.
  • Παροχή εγγυήσεων για να αποφευχθούν αποσυνδέσεις από το δίκτυο.
  • Παροχή προσωρινών, στοχευμένων μειώσεων των φορολογικών συντελεστών για τα ευάλωτα νοικοκυριά.
  • Παροχή βοήθειας σε εταιρείες ή βιομηχανίες, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.
  • Διερεύνηση πιθανής αντι-ανταγωνιστικής συμπεριφοράς στην αγορά ενέργειας και ενίσχυση της παρακολούθησης στην αγορά άνθρακα από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA).
  • Διευκόλυνση ευρύτερης πρόσβασης σε συμφωνίες αγοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υποστήριξή τους μέσω συνοδευτικών μέτρων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει την πιθανότητα κοινής προμήθειας φυσικού αερίου – στο παράδειγμα των εμβολίων- ώστε η ΕΕ να έχει μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη όταν πρόκειται για χώρες όπως η Ρωσία. Περισσότερες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί στις 21 και 22 Οκτωβρίου.

Στα μακροπρόθεσμα μέτρα περιλαμβάνονται η μεγαλύτερη στήριξη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αφού όσο αυξάνονται οι επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα, τόσο λιγότερο θα εξαρτώνται οι καταναλωτές από τις ασταθείς τιμές των ορυκτών καυσίμων. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει με ταχύτερες αδειοδοτήσεις για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εντός της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να μην εκτροχιαστεί η πορεία της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, λόγω της αύξησης τους κόστους της ενέργειας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr