Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να ανακοινώσει αύριο Σάββατο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού, σειρά μέτρων προκειμένου να ανακουφιστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα ο Οικονομικός Ταχυδρόμος (Χρήστος Κολώνας) τα μέτρα αυτά είναι:

1. Αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά και μικρούς επαγγελματίες. Θα αφορά τις καταναλώσεις του Δεκεμβρίου. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο η αναπροσαρμογή να ισχύσει και για τον Νοέμβριο. Σήμερα το όφελος που αποκομίζουν είναι στα 39 ευρώ για καταναλώσεις έως 300 Κιλοβατώρες τον μήνα. Σενάρια θέλουν το υπουργείο να προχωρά στην αύξηση της ενίσχυσης ώστε το όφελος να είναι μεγαλύτερο. Με βάση το ύψος της επιχορήγησης που θα καθορίσει η ηγεσία του υπουργείου το όφελος αναμένεται να κυμανθεί ανάμεσα στα 48 με 69 ευρώ.

2. Αυξάνεται η έκπτωση που θα δώσει η ΔΕΠΑ Εμπορίας στις τιμές χονδρεμπορικής φυσικού αερίου που πουλάει σε παρόχους ενέργειας. Η έκπτωση αυτή σήμερα, ανέρχεται στο 16%. Και θα αφορά τις καταναλώσεις Οκτωβρίου και Νοεμβρίου. Υψηλότερη θα είναι για τον μήνα Δεκέμβριο. Το σενάριο θέλει να παρέχεται και για το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, δηλαδή τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Η έκπτωση αυτή θα περάσει στους παρόχους οι οποίοι με τη σειρά τους θα τη μετακυλίσουν στους καταναλωτές.

3. Δημιουργία μόνιμου αυτόματου μηχανισμού που θα ενεργοποιείται όταν η τιμή χονδρεμπορικής ρεύματος ξεπερνάει ένα όριο και πάνω. Με τον τρόπο αυτό θα επιδοτούνται λογαριασμοί ρεύματος ευάλωτων νοικοκυριών. Θα καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις. Ο μηχανισμός θα είναι έτοιμος στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

4. Με τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα από την 1 Νοεμβρίου 2021 έως και τις 31 Μαρτίου 2022, αναστέλλεται η καταβολή χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) ηλεκτρικής ενέργειας για τις αγροτικές επιχειρήσεις με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά κατανάλωσης:

·       Αγροτικής χρήσης Μέσης Τάσης.

·       Αγροτικής χρήσης Μέσης Τάσης, για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85 kVA.

Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει επίσης ότι η καταβολή χρεώσεων ΥΚΩ αναστέλλεται για τις επιχειρήσεις με τα εξής χαρακτηριστικά κατανάλωσης:

·       Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης > 13GWh.

·       Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης.

·       Γενικής χρήσης Μέσης Τάσης.

·    Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης, για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85 kVA.

5. Αναστέλλεται η πληρωμή των χρεώσεων διανομής ενέργειας και δυναμικότητας από τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Τα προαναφερόμενα μέτρα λαμβάνονται μετά τις τιμές ρεκόρ που καταγράφονται στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (326,94 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για σήμερα) αλλά και στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου (132 με 135 ευρώ ανά Μεγαβατώρα).

ΠΗΓΗ: Οικονομικός Ταχυδρόμος (Χρήστος Κολώνας)

Πηγή: economico.gr