προνόμια εμβολιασμένων

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε χθες από τις Βρυξέλλες ότι το φθινόπωρο και ο χειμώνας δεν θα είναι ίδιος για τους εμβολιασμένους και μη πολίτες: Επιβεβαίωσε, ουσιαστικά, τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για χορήγηση προνομίων στους εμβολιασμένους – έναν σχεδιασμό που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αφορά κυρίως τους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας.

Κ. Μητσοτάκης: Κάντε υπομονή μία εβδομάδα

«Κάντε υπομονή μία εβδομάδα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε για την προοπτική να θεσπιστούν προνόμια για τους εμβολιασμένους πολίτες, ενώ ταυτόχρονα απηύθυνε νέα έκκληση σε όσους διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο, προκειμένου να θωρακιστούν απέναντι στις μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Κυβέρνηση και επιστήμονες αναζητούν δημιουργικούς τρόπους ωστε να προσεγγίσουν όλους όσοι δεν έχουν πάρει ακόμη απόφαση να εμβολιαστούν. Όμως, η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει πως εκείνοι που θα επιμείνουν να μένουν ανεμβολίαστοι πρέπει να ξέρουν ότι θα εξακολουθήσουν να υφίστανται περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο εργάζονται, κοινωνικοποιούνται, ψυχαγωγούνται, διασκεδάζουν.

«Σε κλειστό εστιατόριο δεν θα μπαίνει κανένας μη εμβολιασμένος»

Ένα πρώτο στίγμα του κυβερνητικού σχεδιασμού έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης  Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος σε συνέντευξή του στο newsbomb.gr και την Ολγα Τρέμη είπε πως όσοι δεν εμβολιαστούν, τον χειμώνα δεν θα μπορούν να μπουν σε κλειστά εστιατόρια και θέατρα.

«Τον χειμώνα σε κλειστό θέατρο ή εστιατόριο δεν θα μπαίνει κανένας μη εμβολιασμένος», είπε, συμπληρώνοντας ότι οι τελικές αποφάσειςγια την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, καθώς και ποιες ομάδες θα αφορά, θα ληφθούν μέσα στο καλοκαίρι.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις συνέπειες που θα έχουν όσοι εργαζόμενοι επιλέξουν να μην εμβολιαστούν λέγοντας ότι «απόλυση δημοσίων υπαλλήλων που αρνούνται να εμβολιαστούν απαγορεύεται από το Σύνταγμα» για να προσθέσει ωστόσο πως «για τους ιδιωτικούς αλλάζει το πράγμα».

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού και η εξαίρεση από τα self tests

Η αρχή για την εφαρμογή των προνομίων των εμβολιασμένων θα ξεκινήσει σταδιακά από τον Ιούλιο με ορίζοντα το φθινόπωρο, με το πιστοποιητικό εμβολιασμού να αποτελεί ουσιαστικά το διαβατήριο.

Από την 1η Ιουλίου, όπως έχει ανακοινωθεί, όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν θα απαιτείται να κάνουν self test για να προσέλθουν στον χώρο εργασίας τους, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό χωρίς τεστ μοριακού ελέγχου ή rapid test και self test, αφού θα είναι σε ισχύ το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποια προνόμια εξετάζονται

Όσον αφορά τα προνόμια που θα έχουν όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, στο τραπέζι αυτή την στιγμή βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, τα εξής:

  • Να επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος εμβολιασμένων στην εστίαση και στους κλειστούς χώρους
  • Να δοθούν διευκολύνσεις στις μετακινήσεις και τα ταξίδια, εντός αλλά και εκτός Ελλάδας, όπως για παράδειγμα το να μην υποβάλλονται οι εμβολιασμένοι σε rapid test.
  • Να επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος των εμβολιασμένων σε εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων
  • Να είναι ελεύθερη η είσοδος για όσους έχουν εμβολιαστεί στα γυμναστήρια,  τα γήπεδα, τα θέατρα και τα κέντρα διασκέδασης.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr