Όλα ανατρέπονται στον κυβερνητικό σχεδιασμό, αφού ο Σεπτέμβριος να είναι μήνας προοπτική μετατράπηκε σε μήνα αποτίμησης όσων καίνε και πνίγουν τον τόπο.

Έτσι, στη Θεσσαλία και όχι στη ΔΕΘ – για την καθιερωμένη ομιλία – θα βρίσκεται αυτό το διήμερο ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί σήμερα στη Λάρισα προκειμένου να έχει προσωπική εικόνα της κατάστασης, ενώ είναι πολύ πιθανό να παραμείνει και το Σάββατο στην περιοχή.

Η απόφαση ελήφθη όταν έγινε σαφές ότι οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας είναι πολύ σοβαρές, κάτι που, άλλωστε, μαρτυρείται από τις απώλειες ζωών, ενώ δεν μπορεί ακόμη να υπολογιστεί το μέγεθος των ζημιών σε υποδομές και περιουσίες.

Το μέγεθος της καταστροφής οδήγησε σε εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα από τον υφιστάμενο δίαυλο που τις συνδέει με το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ).

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο και εσπευσμένα επέστρεψε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) όπου πραγματοποιούσε επίσκεψη, με σκοπό να είναι παρών στην Αθήνα, καθώς η κατάσταση που διαμορφώθηκε απαιτεί τη χρησιμοποίηση τεράστιων πόρων των Ενόπλων Δυνάμεων, που δραστηριοποιήθηκαν πλήρως σε Καρδίτσα και Τρίκαλα από χθες το πρωί. Οι εντολές για ετοιμότητα, πάντως, είχαν δοθεί ήδη από το βράδυ της Τετάρτης.

Εξαιρετικά δύσκολη η διάσωση εγκλωβισμένων

Πάντως ακόμη και αργά χθες το βράδυ, με εξαίρεση τα μεγάλα μηχανήματα του Μηχανικού και τα τροχοφόρα, η διεξαγωγή επιχειρήσεων διάσωσης εγκλωβισμένων ήταν εξαιρετικά δύσκολη, καθώς η κατάσταση σε πολλά χωριά και κωμοπόλεις της Καρδίτσας περιγράφεται από πηγές με γνώση της κατάστασης ως οριακή.

Σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και οι μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων δεν μπορούσαν να φθάσουν οδικώς σε σημεία όπου υπήρχαν εγκλωβισμένοι. Γι’ αυτόν τον λόγο πολύτιμη ήταν χθες η συμβολή όσων λέμβων τελικά αξιοποιήθηκαν και φυσικά των ελικοπτέρων που απεγκλώβισαν μεγάλο αριθμό ατόμων.

Στη Θεσσαλία το βάρος της κυβέρνησης

Ολο το βάρος της κυβέρνησης μετατίθεται για το επόμενο διάστημα στη Θεσσαλία. Χθες με απόφαση του πρωθυπουργού δημιουργήθηκε Κέντρο Επιχειρήσεων στην έδρα της περιφέρειας στη Λάρισα, για τον καλύτερο συντονισμό όλων των δράσεων σε Μαγνησία, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα, το οποίο θα βρίσκεται σε άμεση συνεργασία και συντονισμό, κεντρικά, με την Πολιτική Προστασία.

Συγκεκριμένα, στη Λάρισα εγκαθίστανται επιτελείς Εθνικής Αμυνας με επικεφαλής τον διοικητή της Α΄ Στρατιάς, αντιστράτηγο Ι. Τσιόπλο, για τους απεγκλωβισμούς, ο Αναστάσιος Μάνος του ΔΕΔΔΗΕ για την ηλεκτροδότηση, ο Θοδωρής Λιβάνιος για το δίκτυο υδροδότησης, ο υφυπουργός Νίκος Ταχιάος για τα μεταφορικά δίκτυα, ο υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος για τον εφοδιασμό των αποκλεισμένων περιοχών της Μαγνησίας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας με τρόφιμα, νερό και στέγη αν χρειάζεται, και ο Μάριος Θεμιστοκλέους για την πρόσβαση σε δομές υγείας. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός αξιολογεί διαρκώς τα πάντα. Προφανώς και η νεροποντή που έπνιξε την Κεντρική Ελλάδα ήταν πρωτοφανούς έκτασης, από την άλλη όμως έχουν εντοπιστεί και διαχειριστικά λάθη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr