Παρά τις εκτιμήσεις αναλυτών, ότι τα σοβαρά προβλήματα που παρατηρούνται στον τραπεζικό τομέα, τόσο στις ΗΠΑ όσο και με την Credit Suisse, θα έβαζαν φρένο στην επιθετική επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ, η ευρωτράπεζα δεν φάνηκε να… πτοείται.

Αντιθέτως, η συνεδρίαση του Δ.Σ. της αποφάσισε και νεά μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, κατά 50 μονάδες βάσης, παρότι, ειδικά στις ΗΠΑ, θεωρείται ότι η τακτική αυτή από την Fed επέδρασε δραματικά στην κατάρρευση της SVB και της Signature Bank, αλλά και στα… βάσανα κι άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ανακοινώνοντας τη νέα αύξηση των επιτοκίων, η ΕΚΤ ανέφερε ότι ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι παρακολουθεί την κατάσταση και διαβεβαίωσε ότι η «εργαλειοθήκη» της είναι απόλυτα εξοπλισμένη για να παρέχει στήριξη ρευστότητας εάν καταστεί αναγκαίο.

Στο 3,5% το βασικό επιτόκιο

Υπενθυμίζεται ότι ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, δήλωσε στους υπουργούς Οικονομικών ότι ορισμένες τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να είναι ευάλωτες στην αύξηση των επιτοκίων, σύμφωνα με το Bloomberg.

Εξηγώντας την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού κλάδου μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, ο ντε Γκίντος σημείωσε στην τακτική συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πολύ λιγότερο εκτεθειμένες από τις αντίστοιχες των ΗΠΑ.

Παρ’ όλα αυτά, ο ντε Γκίντος είπε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ορισμένες τράπεζες μπορεί να κινδυνεύουν λόγω των επιχειρηματικών τους μοντέλων. Πλέον το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ διαμορφώνεται στο 3,5%, το επιτόκιο δανεισμού στο 3,75% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 3%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr