Η κοινοβουλευτική επιτροπή έρευνας για την επίθεση στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021, συνέστησε σήμερα ομόφωνα να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μεταξύ άλλων και για υποκίνηση εξέγερσης.

Η επιτροπή, που αποτελείται από επτά Δημοκρατικούς και δύο Ρεπουμπλικάνους βουλευτές, πρότεινε επίσης να διωχθεί δικαστικά ο πρώην πρόεδρος για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας, για συνωμοσία σε βάρος του αμερικανικού κράτους και για ψευδείς δηλώσεις.

Η παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας αφορά την επικύρωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του 2020 που ήταν σε εξέλιξη εκείνη την ημέρα στο Κογκρέσο.

Περισσότερα από επαρκή τα στοιχεία για ποινική παραπομπή

Όπως σημειώνει το BBC, αυτό δεν σημαίνει την απαγγελία κατηγοριών, κάτι που εναπόκειται στη δικαιοσύνη, παρά πρόκειται για πρόταση που εισηγείται η αρμόδια επιτροπή.

Επιπλέον, τέσσερα μέλη του Κογκρέσου θα παραπεμφθούν επίσης στην επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής επειδή αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με κλήσεις της επιτροπής της 6ης Ιανουαρίου. Πρόκειται για τους Κέβιν Μακάρθι, ηγέτη της μειοψηφίας της Βουλής, Τζιμ Τζόρνταν από το Οχάιο, Σκοτ ​​Πέρι από την Πενσυλβάνια και Άντι Μπιγκς από την Αριζόνα.

«Η επιτροπή πιστεύει ότι υπάρχουν περισσότερα από επαρκή στοιχεία για ποινική παραπομπή του πρώην προέδρου Τραμπ», δήλωσε ο βουλευτής Jamie Raskin καθώς η επιτροπή διεξήγαγε την τελική της δημόσια συνεδρίαση.

Trump Should Be Prosecuted for Crimes, Jan. 6 Panel Tells DOJ

Ο Τραμπ κάλεσε έναν όχλο στην Ουάσινγκτον, είπε ο πρόεδρος της επιτροπής

«Ο Ντόναλντ Τραμπ έχασε τις εκλογές το 2020 και το γνώριζε. Αλλά επέλεξε να προσπαθήσει να παραμείνει στην εξουσία μέσω ενός πολυμερούς σχήματος για να ανατρέψει τα αποτελέσματα και να εμποδίσει τη μεταβίβαση της εξουσίας» ανέφερε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της επιτροπής για τη διερεύνηση της εξέγερσης της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, Μπένι Τόμσον.

«Στο τέλος, κάλεσε έναν όχλο στην Ουάσιγκτον», είπε, προσθέτοντας ότι τα ευρήματα της επιτροπής δείχνουν ότι ο Τραμπ ήξερε ότι ήταν «οπλισμένοι και θυμωμένοι».

«Το μέλλον της Δημοκρατίας μας βρίσκεται στα χέρια σας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής της 6ης Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια της ακρόασης. «Είναι στο χέρι των ανθρώπων αυτής της χώρας να αποφασίσουν ποιος αξίζει την εμπιστοσύνη του κοινού. Ποιος θα βάλει πάνω απ’ όλα την πίστη στο Σύνταγμα και τη Δημοκρατία. Ποιος θα τηρήσει το κράτος δικαίου, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα».

Πηγή: economico.gr