Στην Γερμανια παρατηρείται η άνοδος ενός επικίνδυνα ακροδεξιού κόμματος, του AfD, Alternative for Deutchland-Germany (μτφρ. Εναλλακτική για την Γερμανία), το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί ως το πιο δημοφιλές του χώρου του μετά την εμφάνιση και την άνοδο του ναζιστικού κόμματος πριν 90 χρόνια.

Η πορεία του AfD ξεκίνησε προ δεκαετίας όταν και ιδρύθηκε από μια ομάδα ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών. Κεντρική ιδέα του ήταν κατα την ίδρυση και παραμένει η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ και η επιστροφή στο γερμανικό μάρκο.

Λίγο μετά την ίδρυσή του, το 2015, κατά τη περίοδο που η Ευρώπη και η Γερμανία δοκιμάζονταν από μεγάλες μεταναστευτικές ροές, το κόμμα άρχισε να δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο, με αντιμεταναστευτικές δηλώσεις. Τότε πολλά μέλη του AfD αποχώρησαν λόγω των ακραίων θέσεων του κόμματος, ωστόσο τα ποσοστά του άρχισαν να αυξάνονται.

Το 2017, ένας τοπικός αρχηγός του κόμματος χαρακτήρισε τα μνημεία του Ολοκαυτώματος, ως “μνημεία ντροπής” και σε δήλωσε του υποστήριξε πως η ιστορία πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στους Γερμανούς που έχασαν τη ζωή τους κατα τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με τις ακραίες θέσεις που κράτησε το κόμμα κατάφερε τον Σεπτέμβριο του ’17 να εισέλθει στη γερμανική Βουλή ως αξιωματική αντιπολίτευση με ποσοστό 12% και αποτέλεσε το πρώτο ακροδεξιό κόμμα στη Βουλή μετά από περισσότερο από μισό αιώνα.

Μέχρι το 2020 συνέχισε τη σταθερή του πορεία, ανεβαίνοντας σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Ωστόσο σε εθνικό επίπεδο, λόγω εσωτερικών διαμαχών και άλλων περιστατικών μεταξύ των μελών του, άρχισε να χάνει σε ποσοστά.

Η καθοδική πορεία, όμως, σταμάτησε και πάλι το 2020 τη περίοδο της πανδημίας και των Lockdown, καθώς το AfD υποστήριζε μέτρα αντί-lockdown τα οποία βοήθησαν στην επάνοδο του. Ένα χρόνο αργότερα, το 2021 το κόμμα τέθηκε υπό παρακολούθηση από τις εσωτερικές υπηρεσίες πληροφοριών της Γερμανίας λόγω της υποψίας πραξικοπήματος. Αποτέλεσε, έτσι το πρώτο πολιτικό κόμμα που βρέθηκε ύπο παρακολούθηση μετα το ναζιστικό κόμμα.

Νωρίτερα φέτος, οι υπηρεσίες πληροφοριών χαρακτήρισαν την νεολαία του κόμματος ως εξτρεμιστική οργάνωση που απειλεί το δημοκρατικό πολίτευμα. Ενώ ταυτοόχρονα, το ίδιο το κόμμα έχει κατηγορηθεί για την υποστήριξη της στη Ρωσία εν μέσω του πολέμου. Όλα αυτά, ενώ τα ποσοστά του AfD αγγίζουν το 17-19% φτάνοντας τα ποσοστά και του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατικών του Όλαφ Σόλτς.

Με πληροφορίες του Reuters


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr