Μπορεί η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ να ενισχύεται με τα περίφημα F-35, τα μαχητικά πολλαπλών ρόλων 5ης γενιάς, και να αναπτύσσει και νέο μαχητικό εναέριας κυριαρχίας σε χρόνο-ρεκόρ, φαίνεται, ωστόσο, ότι δεν ξεχνά και τις… παλιές αγάπες της.

Έτσι, αφού πρώτα υπέγραψε δεκαετές συμβόλαιο με την Lockheed Martin για τη συντήρηση των υπαρχόντων αεροσκαφών, φαίνεται ότι πλέον σκέφτεται να αγοράσει και νέα F-16 για την ενίσχυση του στόλου της.

Πετάει από το 1978

Για να γίνει κατανοητή η σημασία αυτής της πληροφορίας, πρέπει να αναφερθεί ότι η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ είχε υπογράψει το τελευταίο συμβόλαιο για την απόκτηση F-16 πριν από σχεδόν 20 χρόνια.

Το αεροσκάφος, που σχεδιάστηκε και αρχικά κατασκευάστηκε από την General Dynamics, εντάχθηκε πρώτη φορά ενεργά στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ το 1978, ενώ έχει εξαχθεί και σε άλλες 25 χώρες, μεταξύ τους και η Ελλάδα.

Τέταρτη γενιά

Μάλιστα, έχουν κατασκευαστεί ως σήμερα περισσότερα από 4.600 F-16, με το μαχητικό να βρίσκεται στην τέταρτη γενιά του και να έχει δεχθεί σημαντικές αναβαθμίσεις μέσα στα χρόνια, κυρίως σε αεροηλεκτρονικά συστήματα.

Όμως, γιατί η Αεροπορία των ΗΠΑ σκέφτεται να αγοράσει ένα μαχητικό 4ης γενιάς και δη ηλικίας 23 χρόνων; Οι λόγοι είναι απλοί: το F-16 παραμένει ένα από τα καλύτερα αεροσκάφη του είδους του, σύμφωνα με έκθεση της USAF.

Το καλύτερο όλων των αντιστοίχων

Συγκεκριμένα, θεωρείται καλύτερο απ’ όλα τα αντίστοιχα μαχητικά σε θέματα ευελιξίας, εμβέλειας, δυνατοτήτων, ανθεκτικότητας, ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να δράσει με τεράστια ακρίβεια σε οιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και σε όποιο ρόλο.

Ακόμα δεν είναι βέβαιο ότι τελικά η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θα προχωρήσει στην αγορά νέων F-16, ωστόσο και μόνο η σκέψη δείχνει πόσο εμπιστοσύνη υπάρχει στο συγκεκριμένο μαχητικό.

Πληροφορίες: Defence Blog

Πηγή: economico.gr