μετάλλαξη Ομικρον

Χειρότερη από τη Δέλτα, αλλά όχι τόσο ακραία όσο αναμενόταν, χαρακτήρισαν την Όμικρον οι επιστήμονες, βασιζόμενοι στα πρώτα αποτελέσματα που έρχονται στο φως από τις μελέτες που πυρετωδώς διεξάγονται από τις 25 Νοεμβρίου και μετά, βάζοντας στο μικροσκόπιο τη νέα μετάλλαξη.

Τα εμβόλια και η νέα μετάλλαξη 

Εντούτοις, οι εμβολιασμοί φαίνεται πως εξακολουθούν να βοηθούν ενάντια στη σοβαρή νόσηση, ενώ είναι σχεδόν σίγουρο πλέον πως η παραλλαγή θα κυριαρχήσει στην Ευρώπη.

Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής ιολογίας Άλεξ Σίγκαλ ανέφερε ότι “Η εν λόγω παραλλαγή εμφανίζει ισχυρή διαφυγή από το εμβόλιο, αλλά δεν είναι εκτεταμένη. Η έρευνα ωστόσο δεν είναι ολοκληρωμένη”, είπε ο Σιγκάλ.

Με βάση όσα γνωρίζουμε σήμερα, τα εμβόλια μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής Όμικρον σε σχέση με άλλα στελέχη του κορωνοϊού, παρ’ όλα αυτά προσφέρουν ένα βαθμό προστασίας.

Στην πραγματικότητα, τα αντισώματα είναι 40 φορές λιγότερο αποτελεσματικά, οι επιστήμονες όμως υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού ούτε βέβαια και εφησυχασμού.

Προστασία από βαριά νόσο και θάνατο 

Τα νέα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι το εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει από βαριά νόσο και θάνατο, αλλά οι διπλά εμβολιασμένοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθούν από την Όμικρον από ό,τι με τη Δέλτα.

Ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Ιωάννης Πρασσάς, αναφερόμενος στα εμβόλια έπειτα από τα πρώτα εργαστηριακά δεδομένα για τη μετάλλαξη Όμικρον από τη Νότια Αφρική δήλωσε ότι “Αν δούμε ότι η μείωση της αποτελεσματικότητας είναι σημαντική, μέσα σε 4-6 μήνες θα έχουμε νέα εμβόλια”, ενώ ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος προσθέτει “Αν είναι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε είναι η Δέλτα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr