ηλεκτρονικές αποδείξεις

Χιλιάδες φορολογούμενοι  απαλλάσσονται φέτος, λόγω της πανδημίας και των επιπτώσεων της στην οικονομία,  από την υποχρέωση συγκέντρωσης ηλεκτρονικών αποδείξεων και δεν θα πληρώσουν το πρόσθετο φόρο 22%. Αυτό προκύπτει από εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ)  που υπογράφει ο διοικητής της Γ. Πιτσιλής.

Αν λοιπόν ανήκετε σε μία  από τις παρακάτω έξι κατηγορίες δεν θα πληρώσετε επιπλέον φόρο αν δεν καταφέρατε να καλύψετε το 30% του ατομικού εισοδήματος σας το 2020 μέσω  ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής.

Οι έξι κατηγορίες που έχουν απαλλαγή είναι οι εξής:

 • Φορολογούμενοι έχουν εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα που κατά τη διάρκεια του 2020 είτε αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους είτε θεωρούνται απλά «πληττόμενοι» από τον κορωνοϊό.
 • Εργαζόμενοι που οι συμβάσεις εργασίας τους τέθηκαν σε αναστολή για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του 2020.
 • Εργαζόμενοι που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος
 • Φορολογούμενοι που είχαν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους στις 31 Δεκεμβρίου 2019.
 • Ναυτικοί των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα μέσα στο 2020.
 • Ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων που υποχρεώθηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα κατά 40% έστω και για έναν από τους μήνες Μάιο έως Αύγουστο 2020 ή και Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2020, καθώς και όσοι εξαναγκάστηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα τουλάχιστον κατά 30% έστω και σε έναν από τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020

Πόσο “κουρεύεται” το πρόστιμο για όσους δεν έπληξε η πανδημία

Ευνοϊκή ρύθμιση προβλέπεται όμως και για τους φορολογούμενους που δεν χαρακτηρίζονται πληττόμενοι και καλούνται να καλύψουν ποσοστό 30% του ατομικού ετήσιου εισοδήματος του 2020 με e-αποδείξεις. Για αυτούς τους φορολογούμενους  ο επιπλέον φόρος του  22% «κουρεύεται» έως και 50% ανάλογα με το ποσοστό των αποδείξεων που συγκέντρωσαν.

Ειδικότερα:

 • Για τους φορολογουμένους εκείνους που δεν εμπίπτουν στις έξι κατηγορίες, που αναφέρθηκαν παραπάνω,  και κατά τη διάρκεια του 2020 έχουν ηλεκτρονικές δαπάνες που αντιστοιχούν σε ποσοστό μεταξύ 20% και 30% του ατομικού ετήσιου εισοδήματος του 2020, ο επιπλέον φόρος με τον οποίο θα επιβαρυνθούν θα υπολογιστεί με συντελεστή μειωμένο κατά 50%, δηλαδή με 11% αντί με 22%, επί του ποσού που παρέμεινε ακάλυπτο.

Έτσι φορολογούμενος με πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία, συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα 15.000€, είναι υποχρεωμένος  να δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής τουλάχιστον 4.500€ (15.000χ30%=4.500). Εάν αυτός δηλώσει δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής που ανέρχονται στο 25% (ανώτερο του 20%, αλλά υπολειπόμενου του απαιτούμενου 30%) του πραγματικού τους εισοδήματος (15.000χ25%=3.750€), τότε η προσαύξηση του φόρου θα είναι ίση με 82,5€, (4.500-3.750)χ11%=82,5 ευρώ.

Για τους φορολογουμένους που έκαναν ηλεκτρονικές πληρωμές, που αντιστοιχούν σε ποσοστό μικρότερο του 20% του ατομικού ετήσιου εισοδήματος του 2020, θα υπάρξουν ελαφρύνσεις αφού  ο επιπλέον φόρος θα υπολογιστεί κλιμακωτά ως εξής:

 • με συντελεστή 22% επί του ποσού της θετικής διαφοράς μεταξύ δαπανών που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και του ποσού που αντιστοιχεί στο 20% του ατομικού ετήσιου πραγματικού εισοδήματος
 • με συντελεστή 11% επί του ποσού της θετικής διαφοράς μεταξύ του 20% και του 30% του ατομικού ετήσιου πραγματικού εισοδήματος.

Ποια εισοδήματα εξαιρούνται από τον υπολογισμό

Με την  ίδια εγκύκλιο καθορίζονται  ποια εισοδήματα του 2020 δεν  περιλαμβάνονται στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζονται οι απαιτούμενες δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Αυτά είναι:

 • Οι εφάπαξ αποζημιώσεις λόγω διακοπής σύμβασης εργασίας ή άλλης σύμβασης  και το καταβαλλόμενο ασφάλισμα στα πλαίσια ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων.
 • Το επίδομα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων, καθώς και το επίδομα αναζήτησης εργασίας στο πλαίσιο δράσεων συμβουλευτικής.
 • Την αγροτική επιδότηση πρόωρης συνταξιοδότησης.
 • Την είσπραξη ασφαλιστικής αποζημίωσης ή οικονομικής ενίσχυσης, λόγω διάλυσης αλιευτικού σκάφους.
 • Τις έκτακτες αποζημιώσεις, αμοιβές, επιχορηγήσεις και οικονομικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και αποτελούν εισόδημα.

 Όσον αφορά στα ενοίκια με την εγκύκλιο  αναγνωρίζονται προς έκπτωση οι δαπάνες των ενοικίων μόνο στην περίπτωση που αυτές εξοφλούνται με τη χρήση ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr