εμβολιασμοί περιφέρειες

Οι εμβολιασμοί, όπως αποδεικνύεται σε παγκόσμιο επίπεδο, αποδίδουν και δημιουργούν ανοσία, στην Ελλάδα όμως η επιχείρηση «Ελευθερία» δείχνει να «φρενάρει» – όχι λόγω έλλειψης εμβολίων, αλλά λόγω έλλειψης προθυμίας.

Πέντε περιφέρειες της χώρας εμφανίζουν ανησυχητικά χαμηλό επίπεδο εμβολιασμών, ενώ άλλες 14 βρίσκονται κάτω από τον πανελλαδικό μέσο όρο: Με τα στοιχεία αυτά, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έκρουσε συναγερμό.

Οι πέντε περιφέρειες με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμών

Όπως είπε, σε πέντε περιφέρειες υπάρχει μειωμένη προσέλευση πολιτών και μεγάλη απόκλιση από τον μέσο όρο. Οι περιφέρειες αυτές είναι η Φλώρινα, η Ξάνθη, η Φωκίδα, οι Σέρρες και η Δράμα.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ακόμη ότι 14 από τις 74 περιφέρειες βρίσκονται κάτω από τον πανελλαδικό μέσο όρο. Πρόκειται για τις περιφέρειες Ηλείας, Ημαθίας, Αιτωλοακαρνανίας, Κιλκίς, Εύβοιας, Λάρισας, Λακωνίας, Πιερίας, Πέλλας, Φθιώτιδας, Έβρου, Λέσβου, Καβάλας και Σάμου.

«Στις περιοχές αυτές υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για το μήνα Ιούνιο με εμβόλια Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson και καλούμε τους πολίτες να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα και να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους», τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση είναι να φθάσουμε έως το τέλος του μήνα ένα 50% του πληθυσμού εμβολιασμένο με τουλάχιστον μία δόση και να είναι πλήρως εμβολιασμένο το 25% των πολιτών.

“Η πανδημία δεν τελείωσε”

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος επαναβεβαίωσε χθες ότι με βάση τον προγραμματισμό που είχε γίνει «ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί», ωστόσο μεταξύ των επιστημόνων φαίνεται να επικρατεί προβληματισμός για την σχετική κάμψη του ρυθμού των εμβολιασμών την τελευταία εβδομάδα.

«Εγώ περίμενα ότι τον Ιούνιο, με βάση τα εμβόλια που έχει ανακοινωθεί ότι θα παραλάβουμε, ότι θα πρέπει να πάμε περίπου στους 200.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Παραμένουμε κάτω από τους 100.000» δήλωσε στον Σκάι ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Ο καθηγητής υπογράμμισε πως αυτό αποτελεί πράγματι ένα πρόβλημα, προσθέτοντας πως δεν γνωρίζει εάν αυτό προκύπτει εξαιτίας μη προθυμίας του κόσμου ή εάν δεν έχουμε εμβόλια.

Ο κ. Μανωλόπουλος. εξέφρασε την εκτίμηση πως ενδεχομένως υπάρχει ένας εφησυχασμός και μια εσφαλμένη αντίληψη πως η πανδημία τελείωσε.

«Ίσως νομίζουν ότι επειδή έρχεται καλοκαίρι, ο ιός με τον ζεστό καιρό δεν θα είναι τόσο βλαβερός και δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα» σχολίασε τονίζοντας πως μια τέτοια αντίληψη είναι λάθος».

Το παράδοξο της Σάμου

Προβληματισμός επικρατεί για την υψηλή απροθυμία εμβολιασμού από την τοπική κοινωνία της Σάμου – γεγονός, που έχει ως συνέπεια να αναβληθούν οι εμβολιασμοί που ήταν προγραμματισμένοι από τις 5 έως τις 9 Ιουνίου.

Το θέμα ανέδειξε μέσω της ΕΡΤ ο βουλευτής του νησιού, Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο οποίος τόνισε πως ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, επιβεβαίωσε ότι η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» δεν θα πραγματοποιηθεί στην Σάμο αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανάδη, ο Μάριος Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι για τους εμβολιασμούς των 4.300 δόσεων που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν, θα έφταναν στο νησί 25 γιατροί από διάφορα νοσοκομεία της χώρας. Ωστόσο δεδομένης της πολύ μικρής συμμετοχής, μόλις 110 άτομα, η πλατφόρμα «έκλεισε» προσωρινά. Ανέφερε ακόμη ότι στο Καρλόβασι υπάρχουν περίπου 300 ελεύθερα ραντεβού και μπορούν οι πολίτες άμεσα να τα κλείσουν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr