μέτρα στήριξης

Προγράμματα ενίσχυσης και άλλων κλάδων της οικονομίας, εκτός από την εστίαση που ήδη ανακοινώθηκε, σχεδιάζει η κυβέρνηση, όπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στη Βουλή.

Απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, για το ενδεχόμενο να μην ενισχυθούν επιχειρήσεις στο κλάδο της εστίασης που απασχολούν κάτω από 10 εργαζόμενους, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι το πακέτο στήριξης που ανακοινώθηκε την Πέμπτη «αφορά σε όλες τις επιχειρήσεις, οι οποίες πρέπει να δείξουν ότι είχαν μείωση τζίρου 30% το 2020 σε σύγκριση με το 2019. Αν είναι επιχειρήσεις που άνοιξαν το 2020 τότε εντάσσονται αυτόματα στο πρόγραμμα».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «σχεδιάζουμε κάποια μελλοντικά προγράμματα, τα οποία όντως θα έχουν κάποιο σκαλοπάτι και κάποιο κόφτη, για άλλους κλάδους της οικονομίας».

Επονται νέα μέτρα στήριξης τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ

Η αναφορά αυτή του πρωθυπουργού αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, κλάδους όπως ο τουρισμός, οι επιχειρήσεις ψυχαγωγίας αλλά και τα γυμναστήρια. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το οικονομικό επιτελείο έχει εξασφαλίσει ένα κονδύλι της τάξεως των 700.000.000 ευρώ για να χρηματοδοτηθεί συνολικά η επανεκκίνηση της οικονομίας. Αν λοιπόν αφαιρεθούν τα 330.000.000 που δίδονται για τον κλάδο της εστίασης, απομένουν περίπου 400.000.000 ευρώ τα οποία θα διατεθούν για άλλες δραστηριότητες.

Μάλιστα δεν αποκλείεται αυτό το κονδύλι να αυξηθεί περαιτέρω αφού μετά από πέντε μήνες απραξίας οι επιχειρήσεις εκτός από την αγορά πρώτων υλών ενδέχεται να χρειαστούν για τα καταστήματα τους επισκευές αλλά και ανακαινίσεις.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έγινε το καλύτερο δυνατό, στα πλαίσια της οικονομικής κατάστασης, για την ενίσχυση του κλάδου της εστίασης.

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις θα ενισχυθούν και με άλλα κονδύλια μέσω της 7ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής, του προγράμματος κάλυψης παγίων και της κάλυψης των ενοικίων. Ενδεικτική είναι και εδώ η αναφορά του κ. Μητσοτάκη κατά την τριτολογία του στη Βουλή. «Στον κλάδο της εστίασης, είπε ο πρωθυπουργός,  επιστρεπτέα προκαταβολή πήραν 6 στις 7 επιχειρήσεις. Σε 77.000 επιχειρήσεις πάνω από 65.000 επιχειρήσεις πήραν κάποιου είδους επιστρεπτέα προκαταβολή.

Όλες υπήχθησαν στην κάλυψη των μισθών και των εργοδοτικών εισφορών μέσω ου προγράμματος αναστολής εργασίας. Μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα Γέφυρα, μπορούν να υπαχθούν στο νέο πρόγραμμα κάλυψης των παγίων δαπανών, καλύπτονται τα ενοίκια τους. Όλα αυτά μόνο αμελητέα δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν. Με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια, κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης, από την αρχή της πανδημίας είπαμε ότι δεν μπορεί το κράτος να αναπληρώσει όλη τη ζημιά, σε μια ύφεση της τάξης του 8%».

Εως τις 19 Απριλίου οι αιτήσεις για την 7η φάση της επστρεπτέας

Εν τω μεταξύ προθεσμία μέχρι τις 19 Απριλίου έχουν οι ενδιαφερόμενοι για να υποβάλουν αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Οι αιτήσεις θα υποβληθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ που άνοιξε αργά χθες το απόγευμα.

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, δικαίωμα συμμετοχής στην νέα φάση της Επιστρεπτέας προκαταβολής  – που αναμένεται να φτάσει στο 1 δισ. ευρώ – θα έχουν όσες επιχειρήσεις ιδρύθηκαν ως τα τέλη Ιανουαρίου 2021. Οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι θα ωφεληθούν 300.000 επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 600.000 εργαζόμενους.

Στο ερώτημα μέχρι πότε θα ισχύσουν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας δεν υπάρχει σαφής απάντηση αλλά όλα δείχνουν ότι θα θα συνεχισθούν και αρκετό καιρό, όπως προκύπτει και από δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.  «Όταν εξασφαλιστεί η επιστροφή της αγοράς στην κανονικότητα, είπε ο κ. Σταϊκούρας,  τότε θα αρχίσουν να αποσύρονται τα μέτρα στήριξης. Τα μέτρα δεν μπορούν να αποσυρθούν αύριο το πρωί και δεν πρέπει να αποσυρθούν. Αυτό είναι βασικό θέμα και προτεραιότητα της χώρας μας και στα ευρωπαϊκά φόρουμ στα οποία συζητάμε σχετικές παρεμβάσεις»

Πηγή: economico.gr