Ορισμένα βασικά ποιοτικά στοιχεία των exit polls αποκωδικοποιούν το εκλογικό αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου και εξηγούν πώς και γιατί κατάφερε η ΝΔ τη συντριπτική νίκη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως ανέφερε o εκλογικός αναλυτής Παναγιώτης Κουστένης μιλώντας στην ΕΡΤ, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε πρώτα απ΄ όλα τους αναποφάσιστους και όσους αποφάσισαν πάνω στην κάλπη τι θα ψηφίσουν. Στους ψηφοφόρους αυτούς η Νέα Δημοκρατία παίρνει 51,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 13,0%, ενώ ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 9,6%.

Σύμφωνα με τον κ. Κουστένη, η Νέα Δημοκρατία “παίρνει 38% παραπάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτούς οι οποίοι αποφάσισαν την τελευταία μέρα κατά δήλωσή τους. Μια ανάλογη υπεροχή η Νέα Δημοκρατία καταγράφει και σε αυτούς που δήλωσαν ότι ψηφίζουν πάντα και παραδοσιακά το ίδιο κόμμα, καταγράφοντας μια διαφορά 35%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τα πήγε καλύτερα σε αυτούς που αποφάσισαν από τα γεγονότα των τελευταίων μηνών  ή και μέσα στην προεκλογική περίοδο”.

Πώς ψήφισαν οι πολίτες ανά ηλικία

Εντύπωση προκαλούν και τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας στις νέες ηλικίες. Σε αντίθεση με αυτό που παραδοσιακά πιστεύουμε- οτι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ υπερτερεί στις νέες ηλικίες- διαπιστώνεται ότι σε αυτές τις εκλογές, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα έχασε και στις προνομιακές ηλικιακές ομάδες των 17-24 ετών αλλά και στους 25-34 ετών. Δηλαδή στους νέους 17- 24 ετών, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 32,5% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 22,7% και στους 25-34 ετών, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 30,5% σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που περιορίζεται στο 21,2%.

Για το πώς ψήφισαν οι πολίτες ανά ηλικία ο κ. Κουστένης σημείωσε ότι “βλέπουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει από αρκετά χαμηλά ποσοστά ακόμα και στις νεαρές ηλικίες, εκείνες που είθισται να θεωρούνται το προνομιακό του πεδίο τουλάχιστον από τον Σεπτέμβρη του 2015 και μετά.

Και θα δούμε ότι όσο προχωράμε ακόμα και μέχρι τα 65, η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά στο 20%. Μάλιστα, αν ομαδοποιούσαμε το πώς ψηφίζουν οι ψηφοφόροι κάτω των 35 ετών και οι άνω των 35, βλέπουμε ότι στους ψηφοφόρους άνω των 35 ετών, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά είναι κάτω από 20%. Διατηρεί δηλαδή μια ελαφρά, πολύ ελαφρά υπερεκπροσώπηση στις νεαρές ηλικίες (της τάξης του 22%), αλλά αυτό δεν είναι εικόνα βουλευτικών εκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Νέα Δημοκρατία αντιστρόφως, διατηρεί τουλάχιστον ως προς τις ψήφους ανά ηλικία, την κατανομή που ξέραμε και από το 2019. Δηλαδή ξεκινάει από 30% στους νέους και φτάνει το 50% στους άνω των 65”.

Πώς ψήφισαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανώτερη του 40% στους ελεύθερους επαγγελματίες, εξήγησε επίσης ο κ. Κουστένης. Δηλαδή οι ελεύθεροι επαγγελματίες ψήφισαν κατά 54,8% Νέα Δημοκρατία, σε αντίθεση με το 13,3% που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και το 8,7% που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ.

“Είναι πλέον οι ελεύθεροι επαγγελματίες, το υψηλότερο ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας, υψηλότερο ακόμα και από το ποσοστό της στους αγρότες. Και βέβαια έχει και τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με το 2019, δηλαδή έχει 10 μονάδες παραπάνω. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστρόφως έχει χάσει 13 μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές”, εξήγησε ο Παναγιώτης Κουστένης.

Η ερμηνεία είναι προφανώς οι ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου, που επέβαλαν στους ελεύθερους επαγγελματίες να πληρώνουν το 20% του εισοδήματός τους στον ΕΦΚΑ, ποσοστό που υπερβαίνει κατά 13% το ποσό που πληρώνουν από τον μισθό τους οι μισθωτοί, ενώ ρόλο έπαιξαν προφανώς και οι δηλώσεις του πρώην υπουργού που την παραμονή των εκλογών πρότεινε την επαναφορά της ρύθμισης…

Πώς ψήφισαν όσοι δηλώνουν “Κεντρώοι”

Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τη μάχη του κέντρου, εκεί όπου παίζεται το πολιτικό παιχνίδι. Κέρδισε τους ψηφοφόρους του κέντρου, που συχνά μετακινούνται από το ένα κόμμα στο άλλο και δίνουν την πλειοψηφία. Ο τοξικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αδύνατον να προσελκύσει τους κεντρώους και τους κεντροαριστερούς και η παραμονή του Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια- η ακόμα η μεταγραφή της Ελενας Ακρίτα- σίγουρα δεν βοήθησαν την προσέγγιση των κεντρώων ψηφοφόρων, που υποτίθεται ότι προσπάθησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μεταξύ των κεντρώων ψηφοφόρων η Νέα Δημοκρατία πήρε το 40,6%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε μολις το 12,4%. Εχασε κατά κράτος και από το ΠΑΣΟΚ που ήρθε δεύτερο κόμμα με 25,1%.

“Ναι, είναι η περίφημη μάχη για το κέντρο που δείχνει ξεκάθαρα αυτό που λέγαμε και κατά τη διάρκεια της εκλογικής βραδιάς, αυτή τη διείσδυση που έχει πετύχει η Νέα Δημοκρατία προς τον ενδιάμεσο ιδεολογικό χώρο, τον κεντρώο χώρο (της έδωσε την πλειοψηφία). Το 40% από αυτούς που αυτοτοποθετούνται στο κέντρο ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Κουστένης.

Πηγή: economico.gr