Το πολιτικό και «υπηρεσιακό» blame game είναι η συνήθης κατάληξη σε κάθε, μικρότερη ή μεγαλύτερη, φυσική καταστροφή στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες. Και πίσω από αυτό το blame game, αναδεικνύονται – επίσης επί δεκαετίες – οι παθογένειες και οι ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού.

Το ίδιο έργο παρακολουθεί ξανά από χθες τα πανελλήνιο, είτε… με ρεύμα είτε χωρίς, καθώς δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν ακόμη χωρίς ηλεκτροδότηση μετά το σαρωτικό πέρασμα της «Μήδειας».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε η Πολιτική Προστασία, χωρίς ρεύμα παρέμεναν το πρωί 70.000 νοικοκυριά, ενώ με βάση την τελευταία ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ ο αριθμός αυτός έχει περιοριστεί στις 40.000 και, κατά την δέσμευση του Νίκου Χαρδαλιά έως το βράδυ θα έχουν αποκατασταθεί όλες οι βλάβες.

Μπαλάκι ευθυνών μεταξύ Περιφέρειας, ΔΕΔΔΗΕ και Δήμων

Ως προς το ποιος ευθύνεται για τα μαζικά μπλακ άουτ ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης επέρριψε τις ευθύνες στον ΔΕΔΔΗΕ διότι, όπως είπε, αμέλησε να κλαδέψει τα δέντρα κοντά στα ηλεκτροφόρα καλώδια.

Ο ΔΕΔΔΗΕ, από την πλευρά του, επιρρίπτει την ευθύνη στους Δήμους που οφείλουν να εκπονούν πρόγραμμα κοπής κλαδιών και να τον ειδοποιούν, ενώ ο πρόεδρος τεχνικών της ΔΕΗ Κωνσταντίνος Μανιάτης επεσήμανε την έλλειψη προσωπικού και την απαξίωση των κρατικών δομών: «Οι κρατικές δομές έχουν απαξιωθεί και δεν υπάρχει και η συνεργασία όλων αυτών των δομών», δήλωσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έβαλε την ίδια ώρα στο τραπέζι το μείζον – και δομικό ζήτημα – της υπογειοποίησης του δικτύου ηλεκτροδότησης που καμία κυβέρνηση δεν προώθησε ποτέ. Και πρόσθεσε ότι «με δεδομένη την κακοκαιρία και το πρόβλημα, αντιμετωπίστηκε στο καλύτερο δυνατό».

Τσίπρας: Δεν υπάρχει επιτελικό κράτος

Μέσα από όλη αυτή την δημόσια αντιπαράθεση αναδεικνύονται ξανά χρόνια ζητήματα – από την σύγχυση και το χάος των αρμοδιοτήτων μεταξύ Δήμων, Περιφέρειας, δημοσίων υπηρεσιών και κράτους, έως το ζήτημα των υποδομών, του συντονισμού και της συνεργασίας.

Και όπως ήταν αναμενόμενο – και όπως επίσης συμβαίνει πάντοτε – το blame game έγινε και αφετηρία σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στην Βουλή ότι «δεν υπάρχει επιτελικό κράτος, αλλά επιτελική προπαγάνδα».

Ταραντίλης: Επί ΣΥΡΙΖΑ ο κόσμος εγκλωβίστηκε στην εθνική οδό επί 8 ώρες

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης του απάντησε ότι “οι πολίτες ζητούν υπεύθυνη αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από μια πρωτοφανή κακοκαιρία κι όχι κομματικούς καυγάδες”΄. Και του υπενθύμισε ότι τα πεπραγμένα της δικής του διακυβέρνησης:

«Επειδή ακούσαμε», είπε, «τον κ. Τσίπρα στη Βουλή να διαμαρτύρεται για το κλείσιμο της εθνικής οδού, του επισυνάπτουμε φωτογραφία και βίντεο από πολύ μικρότερη χιονόπτωση τον Δεκέμβριο του 2017, επί διακυβέρνησής του, όταν χιλιάδες άνθρωποι έμειναν εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητα τους, όχι για λίγα λεπτά όπως είπε, αλλά επί 8 ώρες στην Αθηνών- Λαμίας».

Το κράτος και ο ιδιωτικός τομέας

Πίσω από την σύγκρουση των πολιτικών εντυπώσεων, όμως, η ουσία ίσως βρίσκεται στα χρόνια, ανοιχτά ερωτήματα για το μοντέλο λειτουργίας και του κράτους και της ιδιωτικής οικονομίας. Εδώ, την δική του παρέμβαση, έκανε και ο Στέφανος Μάνος ο οποίος, αφού περιέγραψε πως ο ίδιος έμεινε χωρίς ρεύμα επί 36 ώρες στην Εκάλη, μίλησε σήμερα στο kathmerini.gr για το μοντέλο συνύπαρξης κρατικού και ιδιωτικού τομέα.

Αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ είπε ότι «δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι αρκεί αυτό». «Εκείνο που χρειάζεται», τόνισε, «είναι να υπάρχουν πολύ αυστηροί κανόνες λειτουργίας που θα τηρούνται ευλαβικά. Η τήρησή τους πρέπει να είναι δέκα φορές αυστηρότερη για μια εταιρία που συνιστά μονοπώλιο, όπως στην περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ».

«Ιδιωτική», πρόσθεσε, «είναι και εδώ στην Εκάλη η εταιρία ύδρευσης, η Εκάλη ΑΕ. Εδώ και 24 ώρες δεν έχουμε νερό και όταν τηλεφώνησα το απέδωσαν στη διακοπή του ρεύματος. Ρώτησα εάν έχουν γεννήτρια και μου απάντησα ότι… χάλασε. Συνεπώς δεν έχει τόσο σημασία η ιδιωτικοποίηση, όσο οι κανόνες λειτουργίας.»

Πηγή: economico.gr