Οι αμυντικές δαπάνες σε όλο τον κόσμο κατέρριψαν το 2020 νέο ρεκόρ, παρά την πανδημία της Covid-19 και τη σοβαρή οικονομική κρίση που προκάλεσε, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του βρετανικού ινστιτούτου IISS.

Αύξηση 4% παρά την πανδημία

Οι στρατιωτικές δαπάνες έφθασαν τα 1,830 τρισεκ. δολάρια πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση σε πραγματικούς όρους της τάξης του 3,9%, σε σχέση με το 2019, “παρά την πανδημία που οφείλεται στον κορονοϊό και την επακόλουθη συστολή της παγκόσμιας οικονομίας“, εξήγησε το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, που θεωρείται αυθεντία στο θέμα.

Κυριαρχούν ΗΠΑ και Κίνα

Σχεδόν τα δύο τρίτα της αύξησης αυτής αποδίδονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες συνεχίζουν να καταβάλλουν τη μερίδα του λέοντος με 40,3% (ή 738 δισεκ. δολάρια), των συνολικών δαπανών, καθώς και στην Κίνα (10,6% ή 193,3 δισεκ.). Η τελευταία είναι ο κινητήρας της αύξησης των στρατιωτικών προϋπολογισμών στην Ασία (25% του συνόλου), όπου η παγκόσμια τάση παρέμεινε αυξητική αν και με λίγο μειωμένο ρυθμό (+4,3% έναντι +4,6% το 2019).

Οδήγησε την κούρσα το κινεζικό ναυτικό

Πολλές χώρες προσάρμοσαν τον στρατιωτικό προϋπολογισμό τους προκειμένου να ανακατευθύνουν χρήματα για βοήθεια στην κρίση ή σε μέτρα υποστήριξης της οικονομίας“, σύμφωνα με το IISS. “Ωστόσο, πολλές άλλες μείωσαν απλώς ή ανέβαλαν την αύξηση των προβλεπόμενων δαπανών μάλλον παρά τις περιέκοψαν“. Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης την αύξηση των κινεζικών στρατιωτικών ικανοτήτων, κυρίως του Πολεμικού Ναυτικού, που αυξάνει σημαντικά τον στόλο του, σημειώνοντας τις εδαφικές διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Αύξηση και στην Ευρώπη

Και στην Ευρώπη, οι αμυντικές δαπάνες αυξάνονται (+2%), κυρίως για να αντιμετωπιστεί η Ρωσία που θωρείται αυξανόμενη απειλή μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, όμως πολλά μέλη του ΝΑΤΟ βρίσκονται ακόμη μακριά από τον στόχο να αφιερώσουν στην άμυνα ποσοστό 2% του ΑΕΠ τους το 2024, σύμφωνα με το IISS. “Η δέσμευση παικτών κλειδιά“, όπως η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία, “να αυξήσουν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους το 2021 και πέρα από αυτό δείχνει την πρόθεσή τους να αποφύγουν τις περικοπές που ακολούθησαν τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008“, διευκρινίζει το Ινστιτούτο.

Το 2019, οι στρατιωτικές δαπάνες είχαν καταγράψει τη πιο ισχυρή αύξηση μέσα σε μια δεκαετία, με μια αύξηση 4% στη βάση αυξανόμενων ανταγωνισμών ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και της κούρσας για τις νέες τεχνολογίες.

Πηγή: economico.gr