Στα πολλά ατοπήματα που ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποπίπτει, έρχεται να προστεθεί και αυτό της παράδοσης στον νέο πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, των κωδικών του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας.

Το «κουμπί» για τα πυρηνικά των ΗΠΑ είναι μέσα σε έναν χαρακτηριστικό δερμάτινο χαρτοφύλακα και, λόγω σχήματος, αποκαλείται «πυρηνική μπάλα ποδοσφαίρου» (αμερικανικού ποδοσφαίρου, ήτοι είναι πιο ελλειψοειδής). Όπου κι αν βρίσκεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, πάντα κοντά του είναι ένας αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος μεταφέρει τον χαρτοφύλακα και τον παραδίδει στον πρόεδρο αν -που όλοι το απεύχονται- παραστεί η ανάγκη.

Παράδοση από τον απερχόμενο στο νέο πρόεδρο

Από τον καιρό που οι ΗΠΑ απέκτησαν πυρηνικά όπλα, η παράδοση λέει ότι ο απερχόμενος πρόεδρος παραδίδει την «πυρηνική μπάλα» στον νέο αμέσως μετά την ορκωμοσία του, σε μια σύντομη τελετή στο Καπιτώλιο. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο Τραμπ θα απουσιάζει από την Ουάσινγκτον, καθώς αρνήθηκε να παραστεί στην ορκωμοσία του Μπάιντεν ή να τον υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο, σήμερα τα πράγματα θα γίνουν διαφορετικά.

Δεδομένου ότι ο Τραμπ θα βρίσκεται στη Φλόριντα, δίπλα του θα βρίσκεται αξιωματικός με την «πυρηνική μπάλα» της οποίας τον έλεγχο θα έχει ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ μέχρι τις 11:59:59 προ μεσημβρίας της Τετάρτης. Στις 12 το μεσημέρι, στην Ουάσινγκτον, ο έλεγχος των πυρηνικών της χώρας θα περάσει αυτόματα στον Μπάιντεν, στον οποίο άλλος αξιωματικός θα παραδώσει τη «μπάλα» (υπάρχουν περισσότερες της μιας).

Μάλιστα, όπως εξήγησε ο ναύαρχος ε.α. Τζέιμς Σταυρίδης το μεσημέρι της Τετάρτης η «μπάλα» για τον Μπάιντεν θα ενεργοποιηθεί και θα απενεργοποιηθεί εκείνη που θα έχει μαζί του ο Τραμπ, έτσι ώστε να μην υπάρξει ούτε δευτερόλεπτο χωρίς ο πρόεδρος των ΗΠΑ να έχει τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων της χώρας. Ο αξιωματικός θα επιστρέψει την «μπάλα» του Τραμπ στην Ουάσινγκτον από τη Φλόριντα και θα την παραδώσει στην Στρατηγική Διοίκηση των ΗΠΑ.

Και στιγμές άγχους

Το ζήτημα της πυρηνικής μπάλας έχει στο παρελθόν προκαλέσει άγχος στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ. Όταν δολοφονήθηκε ο Τζον Κένεντι, για κάποιο διάστημα ήταν άγνωστο πού βρισκόταν. Επίσης, όταν πυροβλήθηκε ο Ρόναλντ Ρέιγκαν, η κάρτα με τους κωδικούς πετάχτηκε κατά λάθος στο νοσοκομείο, ενώ ο Μπιλ Κλίντον την είχε χάσει για κάποιους μήνες το 2000.

Πηγή: economico.gr