Ποιους και γιατί ενοχλεί το νέο αμυντικό «δόγμα Μακρόν»

Το νέο, δυναμικό «αμυντικό δόγμα» Μακρόν, και ειδικά η ιδέα του ευρωστρατού, δεν ενοχλεί μόνον τις ΗΠΑ – φαίνεται πως κάνει αρκετούς να δυσανασχετούν και να αγωνιούν και στην Ευρώπη.

Αξιωματούχοι και διπλωμάτες διάφορων χωρών της Ε.Ε., δυτικής και ανατολικής, αρχίζουν να ενοχλούνται έντονα από τις κινήσεις της Γαλλίας το τελευταίο διάστημα, όπως γράφει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές με έγκυρη ενημέρωση.

Ποιους ενοχλεί το “Πρώτα η Ευρώπη”

H διάσταση της στρατηγικής του προέδρου της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, την οποία πολλοί ονομάζουν “Πρώτα η Ευρώπη” – με στόχο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει στρατηγική αυτονομία έναντι της Ουάσινγκτον σε ζητήματα άμυνας και ευαίσθητης τεχνολογίας – δημιουργεί ανησυχία σε κράτη – μέλη της ΕΕ, θέτοντας εμπόδια σε μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση έναντι των προκλήσεων που θέτει η Κίνα, όπως επισημαίνει το πρακτορείο.

Το Bloomberg τονίζει πως οι κινήσεις Μακρόν έχουν γίνει πιο ηχηρές μετά την ταπεινωτική για το Παρίσι απώλεια του συμβολαίου για την παροχή γαλλικών υποβρυχίων στην Αυστραλία, ύψους δεκάδων δισ. ευρώ. Το Παρίσι ήδη φέρεται, εν είδει «αντιποίνων» να θέτει εμπόδια σε μια κρίσιμη συνάντηση με Αμερικανούς αξιωματούχους για τη διευθέτηση των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ – ΕΕ. Οι Γάλλοι μπλόκαραν πρόσφατα και τον εκσυγχρονισμό των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του NATO, ενώ θεωρείται ότι βρίσκονται πίσω και από την πυροδότηση διαφωνιών στα υψηλότερα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως λένε διπλωματικές πηγές.

Οι αντιδράσεις στην οπτική Μακρόν είναι πιο έντονες στην ανατολική Ευρώπη, όπου πολλές χώρες βλέπουν τις ΗΠΑ ως ασπίδα έναντι της επιθετικότητας της Ρωσίας και έχουν ελάχιστη εμπιστοσύνη στους Γάλλους – η Γαλλία δρα με βάση τα αμιγώς εθνικά της συμφέροντα, υπογράμμισε διπλωμάτης ανατολικοευρωπαϊκής χώρας.

Ωστόσο, και χώρες της δυτικής Ευρώπης ανησυχούν μήπως ο πρόεδρος της Γαλλίας “παρατραβά το σχοινί” στο ζήτημα της αποσύνδεσης της Ευρώπης από τις ΗΠΑ.

“Οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάψουμε να είμαστε αφελείς”

Οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάψουμε να είμαστε αφελείς”, σημείωσε κατά τις κοινές δηλώσεις του, την Τρίτη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Εμμανουέλ Μακρόν. “Χρειάζεται να αντιδράσουμε και να δείξουμε ότι έχουμε τη δύναμη και τις δυνατότητες να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας”, τόνισε, μετά την υπογραφή της συμφωνίας στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα.

Αξιωματούχος της γαλλικής Προεδρίας ανέφερε ότι ο αρχηγός του γαλλικού κράτους δεν έχει καμία επιθυμία να δημιουργήσει ανταγωνιστικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και ότι η Γαλλία έχει δεχθεί δημόσια υποστήριξη στο αίτημά της για τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ.

Η υπόγεια γαλλοαμερικανική διαμάχη όμως συνεχίζεται εν όψει της συνόδου του Συμβουλίου Διεθνούς Εμπορίου και Τεχνολογίας στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, στο οποίο θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο και η ύπατη Εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το Διεθνές Εμπόριο Κάθριν Τάι.

Η Γαλλία έπεισε την ΕΕ να απομειώσει το βάρος της κοινής δήλωσης των δύο πλευρών, αφαιρώντας τις αναφορές σε κοινές προμήθειες ημιαγωγών (chips) μετά το πέρας της κρίσης του κορονοϊού, ενώ αφαιρέθηκαν και αναφορές στην “αλληλεξάρτηση” των δύο πλευρών σε διάφορους τομείς, σύμφωνα με προσχέδια που ήλθαν σε γνώση του Bloomberg.

Γάλλοι αξιωματούχοι εξέφρασαν δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι στη δήλωση χρησιμοποιείται περισσότερο αμερικανική παρά ευρωπαϊκή ορολογία, ενώ οδήγησαν σε ναυάγιο τα σχέδια για κοινή συνέντευξη Τύπου.

Διχασμός για την ευρωπαϊκή αυτονομία και την απομάκρυνση από τις ΗΠΑ

Στο βάθος, ωστόσο, υποβόσκουν ακόμη βαθύτερες διαιρέσεις σχετικά με το σε ποιον βαθμό η ΕΕ πρέπει να επιτρέψει οι αλυσίδες εφοδιασμού της να είναι ενοποιημένες με εκείνες των ΗΠΑ και πόση έμφαση πρέπει να δώσει στην ανάπτυξη εντελώς αυτόνομων δικών της δυνατοτήτων.

Σε ιδιωτικές συζητήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων επιτρόπων, ο επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά της ΕΕ Τιερί Μπρετόν ασκεί πιέσεις για τον αποκλεισμό ή έστω τον περιορισμό εταιρειών εκτός ΕΕ από βιομηχανικές συμμαχίες σχετικά με τους ημιαγωγούς, το cloud computing και την χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής Άμυνας, σύμφωνα με δύο πρόσωπα με γνώση του ζητήματος. Ο Μπρετόν – διορισμένος στην Κομισιόν από τη γαλλική κυβέρνηση – έχει εκφράσει ανάλογες θέσεις για τη φύλαξη ευαίσθητων δεδομέων αποκλειστικά εντός ΕΕ.

Ο Μπρετόν βλέπει μικρή διαφορά μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με το επιχείρημα ότι οι ΗΠΑ “μπλόκαραν” κομβικής σημασίας εξαγωγές, σημαντικές για την ανάπτυξη αποθεμάτων εμβολίων, νωρίτερα εντός του 2021.

Η αποστροφή του Γάλλου επιτρόπου περί παύσης και αναδιάταξης της σχέσης ΗΠΑ – ΕΕ μετά την υπόθεση των αυστραλιανών υποβρυχίων ενόχλησε πολλούς Ευρωπαίους διπλωμάτες που επιζητούν στενότερες σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Η σύνοδος του Πίτσμπουργκ

Στο Πίτσμπουργκ την ΕΕ θα εκπροσωπήσουν οι αντιπρόεδροι της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και Μαργκρέτε Βεστάγκερ, οι οποίοι θεωρούνται πρωταθλητές των ανοικτών αγορών και της διατλαντικής συνεργασίας στο εμπόριο, εξ ου και οι Γάλλοι προσπαθούν να τους θέσουν αυστηρά όρια, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

Ενόχληση προκάλεσε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Γερμανίδα Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η οποία σε τηλεοπτική συνέντευξή της ζήτησε εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της Γαλλίας στο ζήτημα των υποβρυχίων, ενώ ανακοίνωση Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Μάρτιο του 2022 για ζητήματα Άμυνας, κάτι που θεωρήθηκε υπέρβαση των αρμοδιοτήτων της έναντι του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Τα κράτη – μέλη δεν είχαν ιδέα για την ανακοίνωση, ανέφερε πηγή του Bloomberg.

Το “εγκεφαλικά νεκρό” ΝΑΤΟ

Βρετανοί διπλωμάτες, εξάλλου, ανησυχούν ότι η γαλλική οργή για το ζήτημα της Αυστραλίας θα μπορούσε να οδηγήσει το Παρίσι σε πράξεις οι οποίες θα επιτείνουν τις δυσλειτουργίες του NATO, το οποίο ο Γάλλος πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει στο παρελθόν “εγκεφαλικά νεκρό“.

Πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων σημειώνει ότι η Γαλλία θέτει εμπόδια στην ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό της δομής της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας, σχεδίων που έχουν ως στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση τρομοκρατικών και άλλων απειλών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr