Αν η Κίνα ελπίζει να αλλάξει την οικονομική της τύχη, θα πρέπει να είναι πιο πιστή στις κομμουνιστικές της ρίζες, δήλωσε ο Paul Krugman, σε ένα ηχητικό άρθρο του στους New York Times.

Η Κίνα είναι ένα περίεργο μέρος ιδεολογικά. Δεν είναι στην πραγματικότητα μια κομμουνιστική κοινωνία με οποιοδήποτε φυσιολογικό μέτρο“, δήλωσε ο νομπελίστας οικονομολόγος.  “Από τη μία πλευρά, δεν τους αρέσει να δίνουν απλώς χρήματα στους ανθρώπους. Δεν τους αρέσει να είναι οι άνθρωποι οικονομικά ανεξάρτητοι, επειδή εξακολουθούν να θέλουν την κυβέρνηση να έχει τον έλεγχο“, επισήμανε, σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης έναντι κλάδων της οικονομίας με σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

Αδύναμα μέτρα στήριξης

Αλλά η άρνηση του Πεκίνου να παράσχει στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις του κάποιο είδος βοήθειας, όπως μέσω ενός μεγάλου προγράμματος τόνωσης της οικονομίας, σημαίνει ότι οι τρέχουσες οικονομικές προκλήσει επεκτείνονται ανεξέλεγκτες. Ο αποπληθωρισμός, το τεράστιο χρέος, η πτώση της ανάπτυξης και η αύξηση της ανεργίας ήταν όλα σημαντικά θέματα στην Κίνα, καθώς οι καταναλωτές έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις δαπάνες. Αν και αυτό είναι το αποτέλεσμα της ανάγκης, ο Krugman ανέφερε επίσης μια ισχυρή κουλτούρα αποταμίευσης που πηγάζει από την κινεζική ιστορία.

Ως απάντηση σε αυτά τα ζητήματα, τόσο οι επενδυτές όσο και οι αναλυτές ζήτησαν μια λύση τόνωσης. Αντ’ αυτού, η κινεζική ηγεσία επέλεξε μικρότερα μέτρα στήριξης, τα περισσότερα από τα οποία είχαν μικρό αντίκτυπο. Αυτά κυμαίνονται από μειώσεις των επιτοκίων έως τη χαλάρωση των περιορισμών στις αγορές ακινήτων. “Η Κίνα αντιμετωπίζει μια μεγάλη οικονομική κρίση και έχει φτάσει στα όρια των πραγμάτων που κάνει για να κρατήσει την οικονομία της στην επιφάνεια“, δήλωσε ο Κρούγκμαν. “Αν η κινεζική κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη να αντιμετωπίσει την ανάγκη να κάνει κάτι πολύ διαφορετικό, τότε η Κίνα οδεύει προς μια πολύ άσχημη πτώση“.

Σαν συντηρητικός Ρεπουμπλικανός

Η επιφυλακτικότητα της κυβέρνησης σε σχέση με τα κίνητρα αντανακλά επίσης την ιδεολογία του ίδιου του προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Παρά το γεγονός ότι ηγείται του ΚΚΚ, ο Krugman λέει ότι ο αυταρχικός ηγέτης φαίνεται να ευθυγραμμίζεται περισσότερο με έναν συντηρητικό Ρεπουμπλικανό, αναφέροντας πώς ο Σι έχει καταδικάσει τους “κινδύνους του ευεργετισμού“. Ενώ αυτή η “πουριτανική στάση” δεν αποτελούσε ζήτημα σε περιόδους υψηλής ανάπτυξης, το Πεκίνο πρέπει να επιτρέψει στον πληθυσμό του κάποια ανεξαρτησία στις δαπάνες, αν θέλει να αναζωογονήσει την οικονομία του, υποστηρίζει ο Krugman.

Αν όχι, η οικονομική κρίση έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε πολιτική, καθώς οι άνεργοι πολίτες της Κίνας αρχίζουν να αμφιβάλλουν για την ηγεσία τους. Καθώς η νομιμοποίηση του Πεκίνου προέρχεται από το γεγονός ότι επέβλεψε τη σεισμική ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες, ένα απότομο τέλος αυτής της τάσης θα προκαλέσει προβλήματα. “Η Κίνα είναι περήφανη που έχει ένα καθεστώς που είναι σε βαθύ επίπεδο, υποκριτικό. Κηρύσσει τον μαρξισμό και την ισότητα και την επερχόμενη κομμουνιστική ουτοπία και εφαρμόζει έναν ληστρικό, εξαιρετικά άνισο καπιταλισμό“, δήλωσε ο Krugman.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr