Την εξήγηση για τις αυξημένες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων το τελευταίο διάστημα έδωσε η Πιονγκγιάνγκ και κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές μπορούν να θεωρηθούν.

Σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας, KCNA, το οποίο, μάλιστα, έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφικό υλικό, οι πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές της σχεδιάστηκαν ως προσομοίωση επίθεσης στο Νότο με τακτικά πυρηνικά όπλα και ως προειδοποίηση μετά από μεγάλης κλίμακας ναυτικές ασκήσεις που εκτέλεσαν δυνάμεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους τα ξημερώματα της Κυριακής. Πρόκειται για την έβδομη τέτοια δοκιμή από τις 25 Σεπτεμβρίου.

Ο ηγέτης του «Ερμητικού Βασιλείου», Κιμ Γιονγκ Ουν, ανέφερε το KCNA, «καθοδήγησε ασκήσεις από πυρηνικές τακτικές μονάδες τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με τη συμμετοχή βαλλιστικών πυραύλων με ψευδείς πυρηνικές κεφαλές», προσθέτοντας ότι οι δοκιμές είχαν σκοπό να δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα αποτροπής πολέμου. Οι δοκιμές είχαν ως εικονικό στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις διοίκησης, μεγάλα λιμάνια και αεροδρόμια στο Νότο, πρόσθεσε το KCNA.

«Δεν έχουμε τίποτα να πούμε»

«Η αποτελεσματικότητα και η πρακτική ικανότητα της πυρηνικής μας μαχητικής δύναμης αποδείχθηκαν πλήρως, καθώς είναι πλήρως έτοιμη να χτυπήσει και να καταστρέψει στόχους ανά πάσα στιγμή από οποιαδήποτε τοποθεσία», ανέφερε το βορειοκορεατικό πρακτορείο, το οποίο δημοσίευσε και φωτογραφίες του Κιμ από τις στις 8,9 και 10 Οκτωβρίου να παρακολουθεί τις πυραυλικές δοκιμές μαζί με άλλους αξιωματούχους και αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Κορέας.

Ο ίδιος φέρεται να δήλωσε ότι «παρόλο που ο εχθρός συνεχίζει να μιλάει για διάλογο και διαπραγματεύσεις, δεν έχουμε τίποτα να πούμε, ούτε νιώθουμε την ανάγκη να το κάνουμε», ενώ το KCNA προσέθεσε ότι το καθεστώς της Βόρειας Κορέας αποφάσισε να πραγματοποιήσει τις ασκήσεις ως «αναπόφευκτη απάντηση» σε μια μεγάλης κλίμακας κινητοποίηση των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, συμπεριλαμβανομένου ενός αεροπλανοφόρου και ενός πυρηνοκίνητου υποβρυχίου.

«Προφανής προειδοποίηση»

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είπε ότι οι πρόσφατες εκτοξεύσεις ήταν «μια προφανής προειδοποίηση» προς τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ, ενημερώνοντάς τους για τη στάση της Βόρειας Κορέας, για την πυρηνική απάντησή της και τις δυνατότητες επίθεσης. Ο Κιμ επανέλαβε επίσης ότι δεν έχει καμία πρόθεση να ξαναρχίσει τη διπλωματία αφοπλισμού με την Ουάσινγκτον τώρα και θα προτιμούσε να επικεντρωθεί στην επέκταση του οπλοστασίου της χώρας του, σύμφωνα με το KCNA.

«Οι σταθερές, σκόπιμες και ανεύθυνες ενέργειες των ΗΠΑ και του καθεστώτος της Νότιας Κορέας για κλιμάκωση της έντασης θα προκαλέσουν μόνο μεγαλύτερη αντίδρασή μας και παρακολουθούμε πάντα και αυστηρά την εξέλιξη της κατάστασης», ανέφερε το KCNA.
Ο Κιμ εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι οι πυρηνικές δυνάμεις του στρατού του θα διατηρήσουν «το υψηλότερο επίπεδο πυρηνικής απόκρισης και θα ενισχυθούν με κάθε τρόπο», ώστε να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Βορρά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr