πολεμικά πλοία

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, στην οποία, μετά τη θέση που πήραν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αποκτά άμεση εμπλοκή και η Βρετανία.

Η Βρετανία στέλνει πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής The Suday Times, που επικαλείται ανώτατη στρατιωτική πηγή, σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου θα πλεύσουν στη Μαύρη Θάλασσα τον Μάιο.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η ανάπτυξη των πολεμικών σκοπό έχει να επιδειχθεί η αλληλεγγύη του Λονδίνου στην Ουκρανία και στους συμμάχους της Βρετανίας, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ένα αντιτορπιλικό τύπου 45, εφοδιασμένο με αντιαεροπορικούς πυραύλους, και μια ανθυποβρυχιακή φρεγάτα τύπου 23 θα εγκαταλείψουν τη δύναμη κρούσης του αεροπλανοφόρου του Βασιλικού Ναυτικού που λέει στη Μεσόγειο και θα κατευθυνθούν στη Μαύρη Θάλασσα μέσω Βοσπόρου, διευκρινίζεται στο δημοσίευμα των Τάιμς (1).

Αεροσκάφη F-35B Lightning και ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Merlin θα τεθούν σε ετοιμότητα στο βρετανικό αεροπλανοφόρο, το HMS Queen Elizabeth, προκειμένου να υποστηρίξουν αν χρειαστεί τα πολεμικά που θα βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Αποφεύγει να επιβεβαιώσει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πάντως,  όταν δημοσιογράφος προσπάθησε να ζητήσει πληροφορίες για το δημοσίευμα των Times, δεν ήταν διαθέσιμος άμεσα κάποιος εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Εκπρόσωπος του υπουργείου είπε στην εφημερίδα πως η κυβέρνηση του ΗΒ συνεργάζεται στενά με την Ουκρανία για να έχει επίγνωση της κατάστασης και συνεχίζει να καλεί την Ρωσία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση.

Τόσο το ΗΒ όσο και «οι διεθνείς σύμμαχοί» του παραμένουν «ακλόνητοι στην υποστήριξή μας στην εθνική κυριαρχία και στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», είπε ο εκπρόσωπος στους Τάιμς.

Η απόφαση ανακοινώθηκε μερικές ημέρες αφού έγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να ακυρώσουν την ανάπτυξη δύο δικών τους πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.

Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα 

Την ίδια ώρα, η  ένταση ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα κλιμακώνεται επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα, με τη διάταξη στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων και συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία ανάμεσα στον κυβερνητικό στρατό και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

Πηγή: economico.gr