Μπορεί η Ευρώπη να υποφέρει από τη διαρκή μείωση της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου, ωστόσο, πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι η ζημιά που παθαίνει η Μόσχα είναι πολύ μεγαλύτερη και βαθύτερη.

Μεγάλες εκπτώσεις

Συγκεκριμένα, έρευνα του αμερικανικού πανεπιστημίου Yale έδειξε ότι μπορεί η γηραιά ήπειρος να εξαρτάται από τη Ρωσία για το φυσικό αέριό της (εισάγει από τη χώρα το 40%), ωστόσο, η εξάρτηση της Ρωσίας από εισαγωγές από τη Δύση είναι πολύ πιο σημαντική. Και οι εισαγωγές αυτές -μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- έχουν σταματήσει, λόγω κυρώσεων που επέβαλε η Δύση.

Εκτός αυτού, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη και η αλλαγή των εφοδιαστικών αλυσίδων προς την ανατολή δεν είναι μια εύκολη μετάβαση για τη Μόσχα, καθώς χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα απαιτούν σημαντικές εκπτώσεις στις τιμές της ενέργειας, κάτι που μειώνει το τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα της Ρωσίας που μέχρι στιγμής της επιτρέπει να κρατά ισχυρή την οικονομία της.

Στρατηγική απώλεια

Η απομόνωση της Ρωσίας από τη Δύση -όπου είχε σταθερή και ισχυρή αγορά και δυνατή «μόχλευση»- της αποστερούν χαρτιά όταν διαπραγματεύεται με το Νέο Δελχί ή με το Πεκίνο για να πουλήσει την ενέργειά της, υποχρεώνοντας τη Μόσχα να πουλά σε πολύ χαμηλότερες τιμές και ταυτόχρονα να χάνει το στρατηγικό πλεονέκτημα που είχε με τη Δύση, πολλώ δε μάλλον, όταν η ΕΕ επιχειρεί να αποκοπεί τελείως από τη ρωσική ενέργεια.

Παράλληλα, και παρά τα θετικά στοιχεία που παρουσιάζει η ρωσική οικονομία, οι ερευνητές σημειώνουν ότι ήδη τα σημάδια των προβλημάτων είναι ορατά και εκτιμούν ότι όσο θα περνά ο καιρός, τόσο η οικονομία της χώρας θα κλονίζεται από την αποστέρηση κρίσιμων εισαγωγών, αυξάνοντας την εξάρτησή της από την Κίνα για προϊόντα όπως ηλεκτρονικά ή ανταλλακτικά αεροσκαφών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr