«Πολεμική» είναι πλέον η ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Ευρώπη, μετά την απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει να παρέχει φυσικό αέριο στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, ως απάντηση στην άρνηση πληρωμής σε ρούβλια.

Τα εναλλακτικά σχέδια

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για «άμεση επίθεση» στη χώρα του με τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου. Μιλώντας στην Κάτω Βουλή της Πολωνίας, ο Μοραβιέτσκι προσπάθησε να καθησυχάσει το σώμα σχετικά με την αύξηση της προμήθειας μέσω άλλων αγωγών λέγοντας ότι το φθινόπωρο, «η Πολωνία δεν θα χρειαστεί ρωσικό αέριο».

Ανακοίνωσε ότι ο τερματικός σταθμός Świnoujście της Πολωνίας είναι σε λειτουργία και θα επεκτείνει την παραγωγή του από έξι δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) σε επτά έως οκτώ δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Επίσης, σημείωσε ότι ένας νέος αγωγός φυσικού αερίου υπό κατασκευή στη Νορβηγία που ονομάζεται Baltic Gas Pipeline θα ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες, και θα παρέχει 10 δισ. κυβικά μέτρα LNG στην Πολωνία.

«Δεν θα υποκύψουμε σε αυτόν τον εκβιασμό»

Ένας νέος διασυνοριακός αγωγός υπό κατασκευή με τη Σλοβακία θα αντλήσει περισσότερα από πέντε δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG μόλις ολοκληρωθεί, είπε. Η Πολωνία έχει επίσης διασυνδέσεις με τη Γερμανία και την Τσεχική Δημοκρατία και «σε λίγες μέρες ανοίγουμε μια γραμμή διασύνδεσης με τη Λιθουανία». Όπως είπε, ότι όλη αυτή η εισροή φυσικού αερίου θα συμπληρωθεί με 20 και 21 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων εγχώριας παραγωγής LNG.

«Δεν θα υποκύψουμε σε αυτόν τον εκβιασμό. Θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μου ότι οι ενέργειες του Πούτιν δεν θα επηρεάσουν την κατάσταση στην Πολωνία. Η Ρωσία όχι μόνο πραγματοποίησε μια βάναυση, δολοφονική επίθεση στην Ουκρανία, αλλά επιτέθηκε και στην ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια», είπε προσθέτοντας ότι «η Ουκρανία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Εμείς, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτός είναι ένας αγώνας για την ειρήνη, ένας αγώνας για την κυριαρχία, ένας αγώνας για την ασφάλεια και δεν πρέπει να υποκύψουμε».

Πέσκοφ: Αξιόπιστος προμηθευτής η Ρωσία

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απέρριψε τις κατηγορίες ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί τις προμήθειες φυσικού αερίου ως εργαλείο εκβιασμού, μετά τη διακοπή των εξαγωγών στην Πολωνία και την Βουλγαρία από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom. Ο Πεσκόφ υπογράμμισε ότι η Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας και ότι δεν συμμετέχει σε εκβιασμό.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε επίσης να διευκρινίσει πόσες χώρες έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε αλλαγή των πληρωμών για το φυσικό αέριο σε ρούβλια σύμφωνα με διάταγμα που εξέδωσε τον περασμένο μήνα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Ήδη, πάντως, είναι γνωστό ότι η Ουγγαρία έχει συμφωνήσει να καταθέτει στην Gazprombank τα χρήματα για την αγορά φυσικού αερίου, μετατρέποντάς τα σε ρούβλια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr