Η Βρετανία δεν θέλει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, η Γερμανία το σκέφτεται

Εκτός, από το «θερμό» μέτωπο της Ουκρανίας, φαίνεται ότι άλλος ένας «πόλεμος» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αφορά στους υδρογονάνθρακες της Ρωσίας.

Όπως έχει γράψει και το economico.gr, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επιχείρησε να στηρίξει το ρωσικό νόμισμα, το οποίο έχει υποστεί καθίζηση, λόγω των κυρώσεων της Δύσης, λέγοντας ότι οι «μη φιλικές χώρες» προς τη Ρωσία, θα πληρώνουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε ρούβλια και όχι σε δολάρια, όπως γίνεται ως σήμερα.

«Οι εταιρείες πρέπει να σέβονται τις συμφωνίες»

Ωστόσο, το «κόλπο» του Πούτιν μοιάζει να… πέφτει σε τοίχο, καθώς οι χώρες της G7 ξεκαθάρισαν τη Δευτέρα ότι δεν θα πληρώσουν σε ρούβλια για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ μετά από διάσκεψη με τους υπουργούς ενέργειας της G7, σύμφωνα με το Reuters.

«Όλοι οι υπουργοί της G7 συμφώνησαν ότι πρόκειται για μονομερή και κατάφωρη παραβίαση των υφιστάμενων συμβάσεων», είπε ο Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί των χωρών της συμμαχίας «επανέλαβαν ότι οι συμφωνίες είναι έγκυρες και οι εταιρείες πρέπει να τις σέβονται… η πληρωμή σε ρούβλια είναι απαράδεκτη και προτρέπουμε τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να μην συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις του Πούτιν».

Απειλεί με διακοπή η Μόσχα

«Η προσπάθεια του Πούτιν να μας διχάσει είναι προφανής, αλλά, όπως μπορείτε να δείτε τη μεγάλη ενότητα και αποφασιστικότητα που μας διακρίνει, δεν θα διαιρεθούμε», τόνισε ο προερχόμενος από τους Πράσινους, Χάμπεκ. Τη G7 αποτελούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία και ο Καναδάς. Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Γερμανού υπουργού, ο αντιπρόεδρος της επιτροπής οικονομικής πολιτικής του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας, Ιβάν Αμπράμοφ, σημείωσε ότι η άρνηση «θα οδηγήσει σίγουρα σε διακοπή της παροχής φυσικού αερίου». Οι Δυτικοί «έχουν αρκετές ευκαιρίες να αγοράσουν ρούβλια για αυτό τον σκοπό, μπορείτε να το κάνετε αμέσως σε οποιοδήποτε ανταλλακτήριο», πρόσθεσε ο Αμπράμοφ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr