Ρωσία πυρηνική βόμβα

Κατά τη διάρκεια του πολέμου για την ανατολική Ουκρανία, ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί τους πιο σύγχρονους εκτοξευτές πυραύλων (φωτογραφία αρχείου, επάνω), των οποίων η ισχύς είναι συγκρίσιμη με μια πυρηνική βόμβα, και μπορούν να εξαφανίσουν 100 γήπεδα ποδοσφαίρου, σύμφωνα με ρωσικές αναφορές.

Ανταγωνίζεται τον HIMARS

Ο εκτοξευτής Tornado-S χαρακτηρίζεται από τη χρήση πυραύλων υψηλής ακρίβειας καθώς ανταγωνίζεται τον αμερικανικό εκτοξευτή «HIMARS», με τον οποίο η Ουάσιγκτον ενίσχυσε πρόσφατα στον ουκρανικό στρατό.

Το Tornado-S θεωρείται επίσης ένας από τους τελευταίους εκσυγχρονισμούς της Μόσχας στον τομέα των εκτοξευτών πυραύλων και σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει παλαιότερους όπως το BM-21 Grad και το Smerch-30 λόγω της πιο δυναμικής κίνησής του και εκτόξευσής του.

Ο εκτοξευτής περιέχει 6 ακροφύσια για εκτόξευση και είναι εξοπλισμένος με βλήματα διαμετρήματος 300 mm, τα οποία χρειάζονται μόνο 3 λεπτά για να φορτωθούν και ελέγχεται απευθείας είτε από το πιλοτήριο είτε από απόσταση.

Το Tornado-S είναι εξοπλισμένο με συστήματα εντοπισμού θέσης και αυτόματου ελέγχου εκτόξευσης και χαρακτηρίζεται επίσης από την εκτόξευση διαφορετικών τύπων βλημάτων, συμπεριλαμβανομένων μικρού βεληνεκούς και μεγάλου βεληνεκούς, με μέγιστο βεληνεκές 120 χιλιομέτρων, ανάλογα με τον τύπο του πυραύλου.

Οι εξαιρετικές δυνατότητές του 

Οι εξαιρετικές δυνατότητές του εκδηλώνονται με την εκτόξευση των «9M544» και «9M549», δύο κατευθυνόμενων βλημάτων που ανήκουν στο στρατιωτικό οπλοστάσιο της Μόσχας, το ποσοστό σφάλματος των οποίων δεν ξεπερνά παρά μόνο τα 10 μέτρα.

Σύμφωνα με ρωσικές αναφορές, η βολή από τον εκτοξευτή Tornado-S είναι συγκρίσιμη με τη δύναμη μιας πυρηνικής βόμβας, καθώς αυτό το όπλο μπορεί να εξαφανίσει 100 γήπεδα ποδοσφαίρου με τους πυραύλους του, καλύπτοντας έκταση 67 εκταρίων.

«Ενα επικίνδυνο όπλο»

Το αμερικανικό περιοδικό «The National Interest», αναφέρει ότι ο ρωσικός εκτοξευτής Tornado-S είναι «σίγουρα ένα επικίνδυνο όπλο και μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους έναν προς έναν ή ταυτόχρονα».

«Αυτοί οι μηχανισμοί έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν τεθωρακισμένα οχήματα, μονάδες πυροβολικού, πυραύλους, μηχανικές δομές, αεροδρόμια, κέντρα διοίκησης και ελέγχου και δυνάμεις πεζικού», προσθέτει.

Είναι επίσης ικανοί να χτυπούν μονάδες αρμάτων μάχης, συστήματα αεράμυνας, αντιπυραυλικής άμυνας, ηλεκτρονικού πολέμου, αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Το 2020, η ρωσική εταιρεία Splav παρουσίασε τον πρώτο κατευθυνόμενο πύραυλο που χρησιμοποιήθηκε στον εκτοξευτή «Tornado-S», το πίσω μέρος του οποίου είναι εξοπλισμένο με σταθεροποιητή που εξασφαλίζει τη σταθερότητα της πτήσης του και εκτοξεύεται με σύστημα δορυφορικής πλοήγησης, πλήττοντας τον στόχο με πολύ υψηλή ακρίβεια.

Πηγή: skynewsarabia.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr