Σε «θέση μάχης» τίθενται οι επαγγελματίες της υγείας στη Βρετανία, ενόψει του πλήρους ανοίγματος της χώρας στις 19 Ιούλιου, όπως έχει αναγγείλει η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

«Ανήθικο και επικίνδυνο πείραμα»

Για «ανήθικο και επικίνδυνο πείραμα» κάνουν λόγο σε επιστολή τους που δημοσιεύεται στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση «Lancet» 4.200 επαγγελματίες υγείας επισημαίνοντας ότι η άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων την 19η Ιουλίου, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία των Βρετανών και όχι μόνο.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η απόφαση είναι επικίνδυνη και πρόωρη», αναφέρουν στην επιστολή τους. «Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να επανεξετάσει την τρέχουσα στρατηγική της και να λάβει επείγοντα μέτρα για την προστασία των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση ξεκινά ένα επικίνδυνο και ανήθικο πείραμα, και την καλούμε να φρενάρει την άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της νόσου Covid-19 έως τις 19 Ιουλίου 2021».

«Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση θα πρέπει να καθυστερήσει το πλήρες άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας μέχρι να χορηγηθεί σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων, το εμβόλιο κατά της Covid και το ποσοστό των εμβολιασμένων να είναι υψηλό, και, μέχρι να εφαρμοστούν μέτρα όπως, ο ιδιαίτερα επαρκής αερισμός και η κοινωνική αποστασιοποίηση στα σχολεία» τονίζουν οι συντάκτες της επιστολής.

Περισσότερες από 4.200 υπογραφές

«Έως τότε, τα μέτρα δημόσιας υγείας πρέπει να περιλαμβάνουν αυτά που απαιτούνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (όπως η καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, ακόμη και για εκείνους που για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως)», υπογράμμισαν. Η επιστολή, την οποία αρχικά συνυπέγραψαν δεκάδες ερευνητές, πλέον έχει αποκτήσει διαδικτυακά πάνω από 4.200 ηλεκτρονικές υπογραφές, σύμφωνα με το CNN.

«Η κυβέρνηση έχει επιλέξει σκοπίμως να εκθέσει μαζικά τα παιδιά στον κορωνοιό αντί να τα προστατεύσει στα σχολεία ή να τα εμβολιάσει», δήλωσε ο καθηγητής, Deepti Gurdasani, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Queen Mary, συντάκτης της επιστολής. «Αυτό είναι ανήθικο και απαράδεκτο. Οι νέοι μας έχουν ήδη υποφέρει τόσο πολύ τον τελευταίο χρόνο, και τώρα καταδικάζονται να υποστούν τις συνέπειες αυτού του επικίνδυνου πειράματος», προσθέτει.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει ανακοινώσει ότι θα άρει τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα κατά της νόσου Covid τη 19η Ιουλίου, «Ημέρα της Ελευθερίας». Η επιστολή υπογραμμίζει επίσης ότι υπάρχουν πολλοί που δεν συμφωνούν με τα σχέδια της κυβέρνησης του Λονδίνου. «Σε αντίθεση με τις δηλώσεις κυβερνητικών επιστημόνων, δεν υπάρχει επιστημονική συναίνεση σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για την κατάργηση των προστατευτικών μέτρων στις 19 Ιουλίου. Υπάρχει βαθιά διαφωνία», τόνισε από την πλευρά του ο εκδότης της ιατρικής επιθεώρησης «Lancet», καθηγητής Richard Horton.

Χρειάζεται περισσότερος χρόνος

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Eric Topol, Καρδιολόγος και διευθυντής της ερευνητικής ομάδας «Scripps Research Translational Unit» στη La Jolla της Καλιφόρνια, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την απότομη αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Αμερικανός καθηγητής συνυπογράφει την επίμαχη επιστολή επισημαίνοντας ότι «η απότομη αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όχι μόνο θα προκαλέσει την εμφάνιση κρουσμάτων Covid διαρκείας (με συμπτώματα που διαρκούν ακόμη και μήνες) αλλά έχει ήδη οδηγήσει σε νοσηλείες και θανάτους. Η λήψη περισσότερου χρόνου για περαιτέρω βελτίωση των ποσοστών εμβολιασμού, θα συμβάλλει στη μείωση του αριθμού κρουσμάτων αυτής της υπερκαταστροφικής μετάλλαξης». Η Βρετανική Ιατρική Ένωση έχει επίσης αντιταχθεί στα σχέδια της κυβέρνησης Τζόνσον.

Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, το 86,4% των πολιτών έχει λάβει τουλάχιστον τη μία δόση εμβολίου κατά του Covid-19 ενώ, το 64,6% έχει εμβολιαστεί πλήρως. Χθες οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας κατέγραψαν περισσότερα από 32.000 νέα κρούσματα του κορωνοϊού. Το ανησυχητικό είναι, όπως έσπευσαν να επισημάνουν, ότι τον Ιούλιο έχει διαπιστωθεί απότομη αύξηση των νέων κρουσμάτων του Covid-19.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr