Σε πολιτικό θρίλερ μοιάζει να εξελίσσεται το «σύστημα-φανάρι» με τις τρεις λίστες (πράσινη, πορτοκαλιά, κόκκινη) που έχει καταρτίσει η βρετανική κυβέρνηση, προκειμένου να ελέγξει τις μετακινήσεις των πολιτών της στο εξωτερικό, στο πλαίσιο της μάχης κατά της πανδημίας του κοροναϊού.
Διεύρυνση της λίστας, αλλά πότε;…
Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, πολλά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου πιέζουν την Ντάουνινγκ Στριτ να προχωρήσει σε διεύρυνση της «πράσινης» λίστας των χωρών, απ’ όπου οι βρετανοί τουρίστες μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα χωρίς περιορισμούς, στην επόμενη αναθεώρησή της, στις 19 Ιουλίου. Αν αυτό συμβεί, τότε οι βρετανοί τουρίστες θα μπορούν να επισκεφθούν χώρες που σήμερα βρίσκονται στην «πορτοκαλί λιστα», όπως η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, χωρίς να χρειάζεται κατά την επιστροφή τους να μπουν σε καραντίνα δέκα ημερών και αρνητικά μοριακά τεστ, γεγονός που ουσιαστικά λειτουργεί απαγορευτικά για τον τουρισμό στις χώρες αυτές, καθώς οι όροι είναι αυστηροί και δαπανηροί.
Πιέσεις στη Ντάουνινγκ Στριτ
Από την πλευρά της, η Ντάουνινγκ Στριτ επιθυμεί την άρση των περιορισμών από τον Αύγουστο και μετά, με το αιτιολογικό ότι οι μεταλλάξεις του κοροναϊού ήδη αυξάνουν την πίεση σε διάφορες χώρες, αλλά και στη Βρετανία, και θέλει να σιγουρευτεί ότι δεν θα υπάρξει νέο κύμα της πανδημίας από τουρίστες που επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Από την άλλη, πάντως, οι πιέσεις που δέχεται από την τουριστική βιομηχανία είναι μεγάλες, ενώ και μέλη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Μεταφορών, θα ήθελαν η «πράσινη λίστα» να διευρυνθεί όσο το δυνατόν συντομότερα. Στο πλαίσιο αυτό γίνονται διαρκείς διαβουλεύσεις και αναμένονται ανακοινώσεις ως την αρχή της ερχόμενης εβδομάδας.
Τα μασάει ο Χάνκοκ
Πάντως, ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θέλει να αφήσει τους ανθρώπους να κάνουν οικογενειακές διακοπές, αλλά μόνον όταν αυτό θα είναι ασφαλές. «Εργαζόμαστε πάνω σε σχέδια για να επιτρέψουμε ουσιαστικά στο εμβόλιο να φέρει πίσω μερικές από τις ελευθερίες που χρειάστηκε να περιοριστούν για να παραμείνουν οι άνθρωποι ασφαλείς», υποστήριξε ο Χάνκοκ.
Ερωτηθείς αν ο εμβολιασμένοι θα έχουν ανακτήσει μέχρι τον Αύγουστο ελευθερίες ώστε να απολαύσουν φέτος διακοπές στο εξωτερικό, ο Χάνκοκ δήλωσε πως η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει την ασφάλεια, αλλά και κατανοεί τους ανθρώπους που θέλουν πίσω τις ελευθερίες τους. «Όταν θα είμαι σε θέση να μπορώ να πω κάτι πιο συγκεκριμένο, τότε θα το κάνουμε, αλλά είναι κάτι για το οποίο σίγουρα εργαζόμαστε, είναι κάτι που θέλω να δω να γίνεται», πρόσθεσε.


Πηγή: economico.gr