Ουκρανία πρόσφθγες

Ενώπιον νέας προσφυγικής κρίσης βρίσκεται η Ε.Ε. και, κατ’ επέκταση, η Ελλάδα, επτά χρόνια µετά την έκρηξη των µεταναστευτικών ροών από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Υποσαχάρια Αφρική.

Οι εχθροπραξίες σε βάρος της Ουκρανίας, σε συνδυασµό µε τις καταστροφές στα πολιτικά και κοινωνικά δίκτυα της χώρας, προκαλούν µεγάλο κύµα εξόδου, καθώς ήδη πάνω από 870.000 Ουκρανοί έχουν φύγει από τη χώρα τους, ενώ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και κάποια ακόµα αστικά κέντρα έχουν ήδη καταφθάσει περισσότεροι από 3.000.

Σε 10 εκατομμύρια μπορεί να φτάσουν οι εκριζωμένοι από την Ουκρανία

Στο χειρότερο σενάριο, εκτιµάται ότι ο συνολικός αριθµός των εκριζωµένων θα µπορούσε να ανέλθει σε 10 εκατοµµύρια. Από αυτούς 80.000-90.000 θα διαµείνουν σε σπίτια, ξενοδοχεία και δοµές φιλοξενίας, όπως αυτή που λειτουργεί ήδη στη Σιντική Σερρών.

Με δεδοµένο ότι άδεια διαµονής σε ισχύ διαθέτουν περίπου 21.250 συνάνθρωποί µας από τις εµπόλεµες ζώνες και πως στους επικαιροποιηµένους καταλόγους των οµογενών έχουν εγγραφεί 90.000, χωρίς να υπολογίζονται δεκάδες χιλιάδες επιπλέον, κυρίως από τα ουκρανικά παράλια µε ελληνική αναφορά, ενδέχεται ο τελικός απολογισµός να είναι κατά πολύ µεγαλύτερος.

Αμεση απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών

Το πρώτο βασικό πρόβληµα των προσφύγων λύθηκε αµέσως µε την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών διασταύρωσης των στοιχείων όσων εισέρχονται από τα σύνορα. Στα αστυνοµικά κλιµάκια συµµετέχουν φορείς του ουκρανικού ∆ηµοσίου ως καθ’ ύλην αρµόδιοι για την πιστοποίηση των συµπατριωτών τους και των περιφερειών από όπου προέρχονται.

Ακολούθως, τους δίδεται άδεια παραµονής και βίζα 12µηνης διάρκειας εργασίας, ώστε να απασχοληθούν κυρίως στον τουριστικό – ξενοδοχειακό τοµέα, έπειτα από σχετικές ενέργειες του υπ. Τουρισµού, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος έχει ήδη εξασφαλίσει 55.000 θέσεις εργασίας για τη φετινή περίοδο, που ξεκινά νωρίς και θα διαρκέσει επί µακρόν, όπως προκύπτει από τους ρυθµούς κρατήσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr