Ως «μη ρεαλιστική» χαρακτηρίζει η Τουρκία την πληροφορία ότι της ζητήθηκε από τις ΗΠΑ η παραχώρηση στην Ουκρανία του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 που αγόρασε από τη Ρωσία, εις αντάλλαγμα της άρσης των αμερικανικών κυρώσεων για την αγορά αυτή.

«Μη ρεαλιστική πρόταση»

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, Τούρκοι αξιωματούχοι που ρωτήθηκαν για το θέμα, δήλωσαν ότι «αν υπήρχε τέτοια πρόταση δεν θα ήταν ρεαλιστική, καθώς από την πλευρά της Τουρκίας γίνονται προσπάθειες διαμεσολάβησης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι το θέμα των S-400 και της επιστροφής της Τουρκίας στο πρόγραμμα του μαχητικού 5ης γενιάς F-35 δεν έχει τεθεί στις συναντήσεις με τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι αναλυτές υπενθυμίζουν ότι η Τουρκία έχει πουλήσει τα επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar στην Ουκρανία, τα οποία αποτελούν σχεδόν καθημερινό πονοκέφαλο για τις επίγειες ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν στην Ουκρανία, και μέχρι στιγμής η Μόσχα δεν έχει αντιδράσει με έντονο τρόπο. Ωστόσο παραδέχονται πως το ζήτημα των S-400 είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα, καθώς πρόκειται για ένα σύστημα υψηλής τεχνολογίας της Ρωσίας.

«Δεν τα πουλήσαμε εμείς»

Από την πλευρά της, η Άγκυρα υποστηρίζει πως τα Bayraktar δεν τα πούλησε η ίδια, αλλά μια ιδιωτική τουρκική επιχείρηση. Αυτό που τονίζουν οι στρατιωτικοί αναλυτές της Τουρκίας, είναι πως το επόμενο χρονικό διάστημα ενδέχεται να εμφανιστούν παρόμοια σενάρια αποστολής των S-400 σε άλλες χώρες, καθώς παραδέχονται πως δεν μπορεί να προχωρήσει κανένα πρόγραμμα αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ όσο το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα θα βρίσκεται στα τουρκικά εδάφη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του προς τα στελέχη του κόμματός του, υποστήριξε πως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας της Τουρκίας, λέγοντας ότι «η τελευταία κρίση Ρωσίας – Oυκρανίας έδειξε πως αν δεν έχετε δικές σας υποδομές, δικό σας ανθρώπινο δυναμικό, δικό σας χώρο, τότε είστε στα πρόθυρα της καταστροφής. Αν δεν μπορείτε να παράγετε τα δικά σας μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα δικά σας οπλισμένα μη επανδρωμένα, τα Αkinci, τότε έχετε την απειλή να γίνεται σκλάβοι ανά πάσα στιγμή».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr