Σκληραίνει σταδιακά η στάση της Δύσης έναντι της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία και ταυτόχρονα γίνονται και πιο οδυνηρές οι κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Οι ΗΠΑ αυξάνοντας δραματικά την πίεση προς τη Ρωσία ανακοίνωσαν ότι απαγορεύονται οι οιεσδήποτε συναλλαγές Αμερικανών πολιτών με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, επιφέροντας σημαντικό πλήγμα στην οικονομία της χώρας. Ήδη η Ουάσινγκτον έχει μπλοκάρει κάθε συναλλαγή με το ρωσικό ΥΠΟΙΚ και το Επενδυτικό Ταμείο της χώρας και τα μέτρα αυτά θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξήσουν τον πληθωρισμό και θα κάνουν πιο φτωχή τη Ρωσία και τους Ρώσους.

Ο στόχος των ΗΠΑ

«Ο στόχος μας είναι να κάνουμε τη ρωσική οικονομία να οπισθοχωρήσει αν ο πρόεδρος Πούτιν συνεχίσει την εισβολή στην Ουκρανία. Και έχουμε τα εργαλεία για να τον πετύχουμε», είπε Αμερικανός αξιωματούχος τη Δευτέρα. Την ίδια ώρα το ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στο Ρωσικό Ταμείο Αμέσων Επενδύσεων, τη διοίκησή του και τον CEO του, Κιρίλ Ντιμίτριεφ, τον οποίο και κατηγόρησε ότι είναι στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι τα μέτρα αυτά «παγώνουν» κάθε περιουσιακό στοιχείο της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας στις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι «το χρηματοκιβώτιο των 630 δισ. του Πούτιν σε συνάλλαγμα μετράει μόνο αν μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να στηρίξει το νόμισμά του. Μετά τα σημερινά, αυτό δεν μπορεί να γίνει και το “Φρούριο Ρωσία” θα εκτεθεί ως μύθος».

Κινήσεις αγωνίας στη Μόσχα

Από την πλευρά της, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το βασικό επιτόκιό της στο 20% από 9,5% και οι αρχές κάλεσαν τις επιχειρήσεις που ασχολούνται κυρίως με εξαγωγές να είναι έτοιμες να πουλήσουν συνάλλαγμα. Επίσης, έδωσε εντολή σε χρηματομεσίτες να αποτρέψουν ξένους επενδυτές από το να πουλήσουν ρωσικές μετοχές. Πάντως, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να επιτρέπουν συγκεκριμένες συναλλαγές σχετιζόμενες με την ενέργεια ως τις 24 Ιουνίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr