Ακόμα και Ρώσοι αναλυτές, πλέον, παραδέχονται δημόσια ότι η «ειδική επιχείρηση» του Πούτιν στην Ουκρανία, κοστίζει ακριβά στη χώρα τους, όχι μόνο σε ζωές και χρήματα, αλλά και σε κύρος και στο παγκόσμιο στάτους της Ρωσίας.

«Η κατάσταση θα επιδεινωθεί»

Κορυφαίος στρατιωτικός αναλυτής, μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις εξελίξεις σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα που έχει προκαλέσει η εισβολή στην Ουκρανία, εκτίμησε ότι ο πόλεμος θα γίνει ακόμη χειρότερος για τη Ρωσία. Ο Μιχαήλ Χανταριόνακ, ένας απόστρατος συνταγματάρχης, στο τοκ σόου «60 Λεπτά» που προβάλλεται από το δίκτυο Rossiya-1 με παρουσιάστρια την Ολγκα Σκαμπέγεβα, μια από τις πιο φιλοκυβερνητικές δημοσιογράφους στην τηλεόραση, ξεκαθάρισε με ωμό τρόπο ότι «δεν πρέπει να καταπίνετε ενημερωτικά ηρεμιστικά. […] Η κατάσταση, μιλώντας ειλικρινά, θα επιδεινωθεί για εμάς».

Εξαρχής κατά της εισβολής

Παράλληλα, ο Χανταριόνακ, αρθρογράφος για στρατιωτικά θέματα στον ειδησεογραφικό ιστότοπο gazeta.ru και απόφοιτος μιας από τις κορυφαίες ρωσικές στρατιωτικές ακαδημίες, ο οποίος είχε προειδοποιήσει πριν από την εισβολή ότι ένα τέτοιο βήμα θα ήταν εις βάρος των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας, είπε ότι η Ουκρανία μπορεί να προχωρήσει σε επιστράτευση ενός εκατομμυρίου ενόπλων. «Η επιθυμία να υπερασπιστεί κάποιος την πατρίδα του με την έννοια που υπάρχει στην Ουκρανία –στ’αλήθεια υπάρχει εκεί και σκοπεύουν να πολεμήσουν μέχρις εσχάτων», σημείωσε ο αναλυτής.

Η απομονωμένη Ρωσία

Μάλιστα, αναφερόμενος στην απόφαση Φινλανδίας και Σουηδίας να ζητήσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, και τις αντιδράσεις της Μόσχας σε αυτή την προοπτική, ήταν εξαιρετικά σκληρός: «Το βασικό πράγμα στη δουλειά μας είναι να έχεις μια αίσθηση στρατιωτικο-πολιτικού ρεαλισμού: αν πας παραπέρα, τότε η πραγματικότητα της Ιστορίας θα σε χτυπήσει τόσο δυνατά που δεν θα ξέρεις τι σε χτύπησε. Για τον Θεό, μην απειλείτε με ρουκέτες την Φινλανδία– μάλλον με αστείο φαντάζει», σημειώνοντας ότι η Ρωσία είναι απομονωμένη. «Το βασικό έλλειμμα της στρατιωτικοπολιτικής μας θέσης είναι ότι βρισκόμαστε σε πλήρη γεωπολιτική απομόνωση και –όσο κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε– στην ουσία όλος ο κόσμος είναι εναντίον μας –και πρέπει να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr