Η Ουκρανία ανέκτησε και έθεσε υπό τον έλεγχό της περισσότερα από 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους της κατά την διάρκεια της αντεπίθεσής της κατά του ρωσικού στρατού, δήλωσε σήμερα ανώτερος στρατιωτικός διοικητής του ουκρανικού στρατού.

Ελεύθεροι επτά οικισμοί

Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να πολεμούμε για να απελευθερώσουμε τα εδάφη μας με τα γυμνά μας χέρια” δήλωσε ο ταξίαρχος Ολεξίι Χρόμοφ σε ενημέρωση μέσων ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι στις πρώτες φάσεις της επίθεσης, την οποία όπως είπε η Ουκρανία άρχισε την περασμένη εβδομάδα, επτά οικισμοί απελευθερώθηκαν στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ και στην νότια περιοχή της Ζαπορίζια.

Ο στρατός προέλασε κατά 3 χιλιόμετρα κοντά στο χωριό Μάλα Τοκμάτσκα στην περιοχή της Ζαπορίζια και κατά 7 χιλιόμετρα κοντά στο χωριό νότια της Βέλικα Νοβοσίλκα στην περιοχή του Ντονέτσκ , ανέφεραν αξιωματούχοι του στρατού. Πάντως, το Reuters δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει την κατάσταση που επικρατεί στο πεδίο της μάχης.

Η Ρωσία, η οποία άρχισε την ευρείας κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, δεν έχει επίσημα παραδεχθεί τις προελάσεις του ουκρανικού στρατού. Κάθε πλευρά ισχυρίζεται ότι η άλλη έχει υποστεί βαριές απώλειες από τότε που άρχισε η αντεπίθεση και η Μόσχα και το Κίεβο σπανίως αναφέρονται στις δικές τους απώλειες.

Εκλογές στις υπό κατοχή περιοχές

Πάντως, σε μια κίνηση που θεωρείται ως έμμεση απάντηση στην ουκρανική αντεπίθεση, η κεντρική εκλογική επιτροπή της Ρωσίας όρισε την 10η Σεπτεμβρίου ως ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών στις  τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες που προσάρτησε η Ρωσία, ημερομηνία που συμπίπτει με τη διεξαγωγή εκλογών σε άλλες ρωσικές περιφέρειες, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σύμφωνα με το TASS, η πρόεδρος της επιτροπής Έλα Παμφίλοβα δήλωσε πως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) έκριναν πως η ψηφοφορία μπορεί να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο. Βέβαια, η Ρωσία δεν ασκεί πλήρη έλεγχο στις περιφέρειες Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα και οι μάχες συνεχίζονται και στις τέσσερις. Εκλογές για την ανάδειξη των τοπικών κυβερνητών προγραμματίζεται να διενεργηθούν τον Σεπτέμβριο.

Η Ρωσία ανακήρυξε τις περιφέρειες αυτές τμήμα του εδάφους της αφού διεξήγαγε εσπευσμένα δημοψηφίσματα, όπως τα αποκάλεσε, στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, τα οποία η Δύση και το Κίεβο κατήγγειλαν ως παράνομα και καταναγκαστικά. Τώρα, με την προκήρυξη εκλογών, ουσιαστικά επιχειρεί να “νομιμοποιήσει” ακόμα περισσότερο την ανακήρυξή τους σε ρωσικό έδαφος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr