Ανακούφιση: αυτό είναι το βασικό συναίσθημα που προκαλεί η είδηση από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, το ελληνικό κονβόι που ξεκίνησε πριν δυο μέρες από τη Μαριούπολη και στο οποίο βρίσκονται ανταποκριτές μέσων ενημέρωσης, βρίσκεται στο έδαφος της Μολδαβίας.

Την εξέλιξη αυτή γνωστοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αναφέροντας στο Twitter: «Η αυτοκινητοπομπή υπό τον συντονισμό του Πρέσβη Φραγκίσκου Κωστελλένου πέρασε τα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας όπου τους περίμενε κλιμάκιο της Πρεσβείας μας στο Βουκουρέστι. Η επιχείρηση #Νόστος3 ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην αίσια έκβαση».

Στιγμές αγωνίας

Νωρίτερα, σε εκτενές ρεπορτάζ του ITV News λίγο έξω από την Μαριούπολη, φαινόταν το κονβόι με ελληνικά και ξένα οχήματα να συναντά ένα σημείο ελέγχου από Ρώσους στρατιώτες. Ο καμεραμάν του ΙΤV News αντιλήφθηκε αμέσως ότι πρόκειται για Ρώσους λόγω του «Ζ» σε ένα από τα τανκς. Ο οπερατέρ ξεκίνησε να βιντεοσκοπήσει με μυστικότητα όσα συνέβαιναν. Όπως εξηγεί το ITV News, αν και αρχικά οι στρατιώτες εμφανίστηκαν χαλαροί, ξαφνικά κάτι τους τρόμαξε. «Ο πυργίσκος του τανκ γύρισε προς το μέρος μας. Είχαμε κυριολεκτικά ένα όπλο στραμμένο προς τα εμάς. Τότε στρατιώτες γονάτισαν και στόχευσαν με τα τουφέκια τους προς το κονβόι μας», περιγράφει ο δημοσιογράφος του ITV News.

Λίγο μετά ήρθε η λήξη του συναγερμού. «Ευτυχώς τα πράγματα ηρέμησαν και οι Ρώσοι στρατιώτες πλησίασαν το όχημά μας. Τους υποδέχτηκαμε με μεγάλα χαμόγελα και χαρούμενα γεια. Ο Σον και εγώ βγήκαμε έξω και ανοίξαμε την μπότα. Ένας από τους Ρώσους έδειξε τέσσερις βαλίτσες τις οποίες υπάκουα βάλαμε στην άσφαλτο και ανοίξαμε. Ψαχούλεψαν λίγο και μετά έγνεψαν καταφατικά. Ήμασταν ελεύθεροι να προχωρήσουμε». Στο βίντεο του ITV News και στις στιγμές αγωνίες που βίωσε το ελληνικό κονβόι αναφέρθηκε και ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Ουκρανία Σταυρός Ιωαννίδης ο οποίος ήταν ανάμεσα στους Έλληνες δημοσιογράφους που ξεκίνησαν το μακρύ ταξίδι από την Μαριούπολη. «Θα σας πω μόνο ότι το αυτοκίνητο που βλέπετε μπροστά, που γράφει PRESS είναι το δικό μας αυτοκίνητο. Ήταν το ITV ακριβώς πίσω μας», είπε σήμερα ο Σταύρος Ιωαννίδης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr