Την απογοήτευσή του από τη στάση της Δύσης, ιδίως μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν έκρυψε ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Ζητά αυστηρότερες κυρώσεις

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Βρετανό πρωθυπουργό, ο Ζελένσκι διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την αδυναμία της Δύσης να παρέμβει αποτελεσματικά στην υπό εξέλιξη ρωσική εισβολή. Συγκεκριμένα, ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε πιο αυστηρές κυρώσεις προς τη Μόσχα, προκειμένου να αναγκαστεί να αλλάξει στάση. Είναι κάτι που ο ίδιος τόνισε στο τελευταίο διάγγελμά του, σχολιάζοντας ότι «ακούμε στον ουρανό μας και βλέπουμε στο έδαφός μας» πόσο αναποτελεσματικά είναι όσα ανακοινώθηκαν χτες. Υπογράμμισε παράλληλα ότι χρειάζεται έμπρακτη υποστήριξη στην Ουκρανία, που υφίσταται σοβαρές απώλειες στις δυνάμεις της, έστω κι αν καταφέρνει και αυτή αντίστοιχα σοβαρές απώλειες στην ρωσική πλευρά.

Μόνο φραστική στήριξη

Ο Τζόνσον ωστόσο από την πλευρά του, εμφανίστηκε να παρέχει φραστική μόνο υποστήριξη, με δηλώσεις για τον «θαυμασμό του» για την γενναιότητα που επιδεικνύουν οι ουκρανικές δυνάμεις. Υποσχέθηκε ότι θα κάνει «ό,τι μπορεί» και σύμφωνα με το BBC απευθυνόμενος στον Ουκρανό πρόεδρο είπε «να το ξέρεις Βολοντίμιρ, πιστεύουμε ότι ο Πούτιν θα αποτύχει και αυτό είναι τώρα ένας κεντρικός στόχος της βρετανικής κυβέρνησης».

Η Ουκρανία έχει «αφεθεί μόνη»

Σε διάγγελμά του το βράδυ της Πέμπτης, ο Ζελένσκι παραδέχθηκε πως η χώρα του έχει «αφεθεί μόνη» αντιμέτωπη με τον ρωσικό στρατό. «Ποιος είναι έτοιμος να πολεμήσει μαζί μας; Δεν βλέπω κανέναν. Ποιος είναι διατεθειμένος να δώσει στην Ουκρανία την εγγύηση για την εισδοχή της στο NATO; Όλοι φοβούνται», ανέφερε σε επικριτικό τόνο. Απαντώντας, δε, στους όρους της Μόσχας για να υπάρξουν διαπραγματεύσεις, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι «δεν φοβόμαστε να μιλήσουμε με τη Ρωσία. Δεν φοβόμαστε για κάτι…» ανοίγοντας παράθυρο στις ρωσικές αξιώσεις για τις εγγυήσεις ασφάλειας και για το ουδέτερο καθεστώς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr