Καθώς η Ρωσία εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ανατολική και νότια Ουκρανία, κορυφαίος Ρώσος αξιωματούχος περιέγραψε στο πρακτορείο Interfax, τους πραγματικούς στόχους της Μόσχας, όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και πέρα από αυτή.

Συγκεκριμένα, ο υποδιοικητής της κεντρικής στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας, σύμφωνα με το Interfax, δήλωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς και της νότιας Ουκρανίας στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της στρατιωτικής επιχείρησης, προσθέτοντας ότι στόχος της Μόσχας είναι να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, και του Ντονμπάς.

Ο γρίφος της Υπερδνειστερίας

Ωστόσο, κατά τα φαινόμενα, το σχέδιο του Πούτιν δεν περιορίζεται στην κατάληψη των περιοχών της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας, αλλά «βλέπει» και πέρα από τη χώρα αυτή. Ο ίδιος Ρώσος αξιωματικός φέρεται να δήλωσε ότι «ο έλεγχος του ρωσικού στρατού στα νότια της Ουκρανίας θα δώσει επίσης την ευκαιρία να αποκτηθεί πρόσβαση στην Υπερδνειστερία. Ο έλεγχος στη νότια Ουκρανία είναι μια άλλη διέξοδος προς την Υπερδνειστερία, όπου υπάρχουν επίσης αναφορές καταπίεσης του ρωσόφωνου πληθυσμού».

Η Υπερδνειστερία είναι περιοχή της Μολδαβίας, που ανακηρύχθηκε αυτόνομη το 1990, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει την Υπερδνειστερία ως περιοχή «παγωμένης διαμάχης», μετά τον πόλεμο που ξέσπασε στην περιοχή το 1990. Από την πλευρά της, η Μολδαβία ορίζει την Υπερδνειστερία ως αυτόνομη εδαφική ενότητα με ειδικό νομικό καθεστώς. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ηγεσία της Υπερδνειστερίας ζήτησε να ενωθεί με την υπόλοιπη Ρωσία, ωστόσο, το αίτημα παραμένει «στον αέρα».

Οι επόμενοι στόχοι του Πούτιν

Σημειώνεται ότι και το πρακτορείο TASS αναφέρει ότι «ο ρωσικός στρατός είπε ότι η απόκτηση του ελέγχου της νότιας περιοχής της Ουκρανίας θα τους παράσχει άλλη μια πύλη προς την Υπερδνειστερία», ενώ δημοσιογράφος του Economist τόνισε ότι «ο ρωσικός στρατός για πρώτη φορά λέει πως σχεδιάζει να αποκτήσει τον έλεγχο σε ολόκληρη την Νότια Ουκρανία. Ξεχάστε την “αποναζιστικοποίηση”, πλέον επίσημα πρόκειται για την ένωση της Υπερδνειστερίας με την Ρωσία και τον αποκλεισμός της πρόσβασης της Ουκρανίας στη θάλασσα».

Αν οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις αποδειχθούν σωστές, τότε μετά τη Μαριούπολη, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αναμένεται να κινηθούν προς τα δυτικά, κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας, με στόχο την κατάληψη του Μικολάγιεφ και εν τέλει της Οδησσού, κλείνοντας έτσι κάθε πρόσβαση της Ουκρανίας στη θάλασσα. Κατ’ αυτό τον τρόπο, η Μόσχα όχι μόνο ενώνει το Ντονμπάς με την Κριμαία, αλλά, ταυτόχρονα προσεγγίζει πολύ την Υπερδνειστερία, με όλα όσα σηματοδοτεί αυτό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr