Πολλαπλές παρενέργειες για την Ευρώπη φαίνεται ότι έχει η ρωσική «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία, φέρνοντας εκ νέου στο επίκεντρο το ζήτημα της άμυνας και ασφάλειας της γηραιάς ηπείρου.

Εμφανείς οι ελλείψεις

Συγκεκριμένα, η αμυντική υπηρεσία της ΕΕ εκτίμησε ότι τα κράτη της ΕΕ πρέπει να αγοράσουν όπλα από κοινού για να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους αφού προμήθευσαν την Ουκρανία, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί πως οι ΗΠΑ μπορεί να μην είναι πάντα ικανές να προστατεύουν την Ευρώπη από απειλές. «Ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας κάνει φανερές τις ελλείψεις στις δυνατότητές μας», δήλωσε ο Γίρι Σεντίβι, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ), ενός σώματος της ΕΕ που βοηθάει τις κυβερνήσεις του συνασπισμού να αναπτύσσουν τις στρατιωτικές δυνατότητές τους.

Ο οργανισμός διεξάγει συνομιλίες με ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων με στόχο την αύξηση της παραγωγής τους, δήλωσε ο Σεντίβι, καθώς και με χώρες ώστε να πραγματοποιήσουν κοινές αγορές εξοπλισμού και πυρομαχικών. «Το σημαντικό είναι να μπορέσουμε, η ΕΕ, να γίνουμε ένας αξιόπιστος πάροχος ασφαλείας για την προστασία των πολιτών», δήλωσε στο Reuters, καλώντας τις χώρες να λάβουν σοβαρά υπόψη τις εκκλήσεις των ΗΠΑ για να επενδύσουν στην άμυνα.

Μην περιμένετε πολλά από την Αμερική

«Οι ΗΠΑ θα είναι αναπόφευκτα δεσμευμένες στην περιοχή της Ασίας Ειρηνικού και δεν θα μπορούν να παρέχουν κάποιες ουσιώδεις διευκολύνσεις, όπως στρατηγική αερομεταφορά, αναγνωριστικά αεροσκάφη, τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας και αντιαεροπορική άμυνα», είπε ο Σεντίβι, επισημαίνοντας, παράλληλα, την απειλή που προέρχεται από την τρομοκρατία και από αποτυχημένα κράτη στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες έφθασαν τα 200 δισ. ευρώ για πρώτη φορά το 2021, καταγράφοντας αύξηση κατά 6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, τη μεγαλύτερη αφότου τα κράτη της ΕΕ άρχισαν να αυξάνουν τις αμυντικές τους δαπάνες το 2015, μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία. Ωστόσο, φαίνεται ότι χρόνια υποεπένδυσης δείχνουν τις αδυναμίες που υπάρχουν στον τομέα αυτό, χωρίς να υπάρχει χρόνος για τη θεραπεία τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr