Η ουκρανική αντεπίθεση που ξεκίνησε τον Ιούνιο ενάντια στην εισβολή της Μόσχας προσέκρουσε σε ρωσικό τείχος.

Κατά την προετοιμασία της ουκρανικής επίθεσης, όπλα από τους δυτικούς συμμάχους -όπως τανκς, πυροβολικό και άλλος εξοπλισμός- εισέρρευσαν στην Ουκρανία. Παρά κάποια μικρά κεκτημένα, οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη δει μια μεγάλη πρόοδο, αφήνοντας κάποιους να αναρωτιούνται τι άλλο χρειάζεται.

Οι νάρκες αποτελούν τεράστιο πρόβλημα για τις δυνάμεις του Κιέβου. Η Ρωσία έχει αναπτύξει μεγάλες εκτάσεις από τους εκρηκτικούς μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένων ναρκών που στοχεύουν τα στρατεύματα καθώς και ναρκών που έχουν σχεδιαστεί για να εξουδετερώνουν θωρακισμένα οχήματα όπως τα τανκς, επιβραδύνοντας οποιαδήποτε ουκρανική προέλαση.

Πολλοί στο Κίεβο έχουν ζητήσει την εισαγωγή δυτικών μαχητικών αεροσκαφών, όπως τα F-16, για την ενίσχυση της ταλαιπωρημένης ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, η οποία έχει καταφέρει να συνεχίσει να πετάει και να μάχεται παρά το συντριπτικό, στα χαρτιά, ρωσικό πλεονέκτημα στην αεροπορική ισχύ. Τα μαχητικά αυτά θα βοηθούσαν επίσης να αποφορτιστούν οι δυνάμεις αεράμυνας, οι οποίες αποτελούνται από παλαιότερα σοβιετικά πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος που είναι δύσκολο να ανεφοδιαστούν, και το πρόσφατα παρασχεθέν πυραυλικό σύστημα Patriot. Η απλή αποστολή F-16 στην Ουκρανία δεν θα άλλαζε την κατάσταση εν μία νυκτί. Θα χρειαστούν μήνες, αν όχι χρόνια, εκπαίδευσης για να αξιοποιηθούν στο έπακρο αυτά τα ακριβά αεροσκάφη.

«Αυτά τα όπλα δεν είναι ασημένιες σφαίρες», δήλωσε ο Μικ Ράιαν, απόστρατος υποστράτηγος του αυστραλιανού στρατού και αναπληρωτής συνεργάτης του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Ρώσος υπουργός Άμυνας: Θα έχουμε οδυνηρές απώλειες

«Θα έχουμε οδυνηρές απώλειες, ο Ουκρανικός λαός θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια παρατεταμένη σύγκρουση…».

Τα λόγια αυτά δεν είναι κάποιου δυτικού αναλυτή αλλά του Oleksiy Reznikov υπουργού άμυνας της Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksiy Reznikov κάλεσε τους συμπατριώτες του να προετοιμαστούν για μια «παρατεταμένη και δύσκολη» σύγκρουση.

«Ο πόλεμος μπορεί να είναι μακρύς. Θα έχουμε ακόμη οδυνηρές απώλειες… Τώρα και για το μέλλον, το κλειδί για τη νίκη μας είναι πώς θα αισθάνονται οι άνθρωποι», δήλωσε ο Oleksiy Reznikov.

Νωρίτερα τον Ιούλιο, το CNN ανέφερε ότι ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksiy Reznikov ισχυρίστηκε ότι η ουκρανική αντεπίθεση δεν εξελίσσεται γρήγορα.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι «η ιδέα ότι κάθε αντεπίθεση πρέπει να είναι γρήγορη είναι λανθασμένη».

Ταυτόχρονα, ο Oleksiy Reznikov ανέφερε επίσης μια σειρά από λόγους για τους οποίους ο ρυθμός της αντεπίθεσης θα μπορούσε να είναι πιο γρήγορος από τον αναμενόμενο.

Μεταξύ αυτών είναι «μια μακρά πρώτη γραμμή», «ένας μεγάλος αριθμός ρώσων στρατιωτών», «το θέμα της αεράμυνας» και μια ένοπλη σύγκρουση, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι «παιχνίδι σε υπολογιστή».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr