Παρότι έχει περάσει καιρός και το θέμα μοιάζει να έχει ξεχαστεί, δύο κορυφαία αμερικανικά ΜΜΕ «δείχνουν» προς την Ουκρανία για την υπόθεση των εκρήξεων στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2.

Συγκεκριμένα, το CNN αναφέρει ότι οι ΗΠΑ είχαν λάβει πληροφορίες από την αντικατασκοπεία ευρωπαϊκής συμμαχικής χώρας, ήδη από πέρυσι, που ανέφεραν πως ο ουκρανικός στρατός σχεδίαζε επίθεση στους αγωγούς φυσικού αερίου τρεις μήνες πριν από το σαμποτάζ. Οι πληροφορίες αυτές αποκαλύφθηκαν αρχικά από την Washington Post, που είχε στη διάθεσή της έγγραφο που διέρρευσε για πρώτη φορά στα social media από την πλατφόρμα Discord. Το CNN σημειώνει ότι δεν έχει στην κατοχή του το έγγραφο αυτό, αλλά τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι αναφέρεται σε σχέδια των Ουκρανών για χτυπήματα στους αγωγούς.

Ουδέν σχόλιον

Το CNN ζήτησε σχόλιο από την ουκρανική κυβέρνηση, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση. Επίσης και ο συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα και περιορίστηκε να υπενθυμίσει ότι «υπάρχουν τρεις χώρες που διεξάγουν έρευνα για το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream – η Γερμανία, η Σουηδία και η Δανία», προσθέτοντας ότι «οι έρευνες συνεχίζονται και το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε να κάνουμε είναι να προτρέξουμε των ερευνών».

Από την πλευρά της, η Washington Post σημείωσε ότι πηγή της αντικατασκοπείας στην Ουκρανία ανέφερε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι «μπορούσαν βάσιμα να υποπτεύονται το Κίεβο για το σαμποτάζ». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, την οποία επικαλείται η ιστορική αμερικανική εφημερίδα, οι υπεύθυνοι για την επίθεση αναφέρονταν απευθείας στον αρχηγό του ουκρανικού στρατού, Βαλερίι Ζαλούζνι «ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη ώστε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μην είχε γνώση της επιχείρησης».

Deniability

Προσθέτει, δε, ότι Ουκρανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να κρατήσουν τον Ζελένσκι έξω από τα σχέδια για τους αγωγούς φυσικού αερίου για να του δώσουν το δικαίωμα «να αρνηθεί με κατηγορηματικό τρόπο οποιαδήποτε εμπλοκή σε μία θρασύτατη επίθεση σε πολιτικές υποδομές», που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στις σχέσεις με τις χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία στον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Η Post αναφέρει ότι τα ουκρανικά σχέδια πάγωσαν, αλλά τονίζει ότι οι λεπτομέρειες που έχουν έρθει στο φως από τις γερμανικές έρευνες για την επίθεση «είναι στην ίδια γραμμή με το σχέδιο (σ.σ. του Κιέβου) που είχε προηγηθεί».

Οι γερμανικές αρχές που ερευνούν την υπόθεση έχουν συγκεντρώσει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία έξι άτομα που ήταν «έμπειροι δύτες» χρησιμοποίησαν ψεύτικα διαβατήρια και επιβιβάστηκαν σε ιστιοφόρο, σε γερμανικό λιμάνι, και κατευθύνθηκαν στο σημείο όπου τοποθέτησαν εκρηκτικά στους αγωγούς, σύμφωνα με την Post. Σύμφωνα με το CNN οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει αρκετές ευρωπαϊκές χώρες το περασμένο καλοκαίρι ότι μπορεί να γινόταν επίθεση στους αγωγούς Nord Stream.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr