Πόλεμος στην Ουκρανία

Την σκληρή πραγματικότητα φαίνεται πως αντιμετωπίζουν πλέον οι Ουκρανοί σε έναν πόλεμο που έχει ξεπεράσει τον ενάμιση χρόνο. Ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού Valery Zaluzhny σε συνομιλία που είχε με τον Charles Brown τον αρχηγό του αμερικανικού στρατού ήταν αποκαλυπτικός, «η κατάσταση είναι δύσκολη, δεν πάμε καλά», φέρεται να δηλώνει. Πλέον Ουκρανοί αλλά και αξιωματικοί της αμερικανικής CIA αναφέρουν ότι υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στην Ουκρανία.

Στο στρατιωτικό μέτωπο οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν ξεκάθαρα προς Kupyansk, Bakhmut και Avdiivka, ενώ μάχες διεξάγονται στην Kherson όπου οι Ουκρανοί έχουν καταφέρει και κερδίσει μικρό έδαφος στην Ανατολική όχθη του Δνείπερου ποταμού.

Ο Γενικός διοικητής των ουκρανικών στρατευμάτων, Valery Zaluzhny, δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ, Charles Brown, τηλεφωνικά για τη δύσκολη κατάσταση σε ορισμένους τομείς του μετώπου, για τα σχέδια της χειμερινής περιόδου και τις ανάγκες των ουκρανικών στρατευμάτων.

«Είχα μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο του Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ, Στρατηγό Charles Brown. Μιλήσαμε λεπτομερώς για την κατάσταση στο μέτωπο. Οι κατευθύνσεις Avdiivka, Kupyansk και Marinka παραμένουν οι πιο καυτές».

Ταυτόχρονα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας συνεχίζουν να διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις προς ορισμένες κατευθύνσεις.

Σύμφωνα με τον Valery Zaluzhny, συζήτησαν επίσης «σχέδια για τη χειμερινή περίοδο και επικεντρώθηκαν στις επείγουσες ανάγκες των ουκρανικών στρατευμάτων, θέματα εκπαίδευσης στρατιωτικού προσωπικού και αποκατάστασης της μαχητικής αποτελεσματικότητας των μονάδων.

Η ουκρανική αντεπίθεση ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου και τρεις μήνες αργότερα, ο Ρώσος Πρόεδρος Putin δήλωσε: η «αντεπίθεση» όχι μόνο έχει σταματήσει, «είναι μια αποτυχία».

Ανάμεσα στις 18.000 μονάδες εξοπλισμού των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων που καταστράφηκαν ήταν γερμανικά άρματα μάχης Leopard, γαλλικά άρματα μάχης AMX, τουλάχιστον ένα βρετανικό Challenger 2 και αμερικανικά οχήματα μάχης πεζικού Bradley.
Συνολικά 557 άρματα μάχης καταστράφηκαν – υποτίθεται ότι ήταν η κύρια δύναμη κρούσης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά, όπως σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος, τώρα «καίγονται όμορφα».

CIA: Στην Ουκρανία υπάρχουν δύο στρατόπεδα, μπορεί να προκληθεί εμφύλιος πόλεμος

Οι αντιθέσεις μεταξύ του προέδρου Zelensky και των στρατηγών του, καθώς και η απουσία νικών, θα μπορούσε να προκαλέσει σύγκρουση εντός της ίδιας της Ουκρανίας, δήλωσε ο Scott Ritter πρώην αξιωματικός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

«Ένας εμφύλιος πόλεμος θα μπορούσε να ξεσπάσει στην Ουκρανία όταν εκείνοι που δεν θέλουν να παραδοθούν επιτεθούν στους ανθρώπους που θέλουν να παραδοθούν», τόνισε ο Scott Ritter.

Σύμφωνα με τον Ritter, υπάρχουν τώρα δύο στρατόπεδα στην Ουκρανία – υπέρ και κατά της συνέχισης της σύγκρουσης.

Ο στρατός είναι υπέρ της περαιτέρω στρατιωτικής δράσης, με την εξαίρεση ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να περάσουν σε άμυνα αντί να θυσιάσουν τη στρατιωτική ισχύ σε μια ανούσια αντεπίθεση.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο Scott Ritter, μια τέτοια θέση, σύμφωνα με άλλο στρατόπεδο, θα οδηγήσει στην πλήρη καταστροφή της Ουκρανίας.

Έτσι, καταλήγει ο Scott Ritter, η Ουκρανία βρίσκεται σε μια βαθύτερη πολιτική κρίση και η διάσπαση μεταξύ της κυβέρνησης του Zelensky και των στρατηγών του θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση και βία.

Όπως σημείωσαν οι New York Times , η αρνητική αντίδραση του γραφείου του Zelensky στις δηλώσεις του ανώτατου διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny για το αδιέξοδο στο μέτωπο σηματοδοτεί μια αυξανόμενη διαίρεση μεταξύ της στρατιωτικής και της πολιτικής ηγεσίας της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr