Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) εξουδετέρωσε ένα δίκτυο πρακτόρων της ρωσικής FSB, στο οποίο συμμετείχαν πρώην και νυν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας.

Αναλυτικά, οι ουκρανικές αρχές ασφαλείας αναφέρουν ότι εξουδετερώθηκε ένα “ισχυρό δίκτυο πρακτόρων” της στρατιωτικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας FSB που δραστηριοποιείτο στην Ουκρανία. Ως αποτέλεσμα μιας πολυεπίπεδης ειδικής επιχείρησης σε διάφορες περιοχές, συνελήφθησαν πέντε μέλη της ρωσικής ομάδας. Ανάμεσά τους είναι πρώην αξιωματούχοι της Αμυντικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ουκρανίας και της Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού της Ουκρανίας, καθώς και ένας υπάλληλος του περιφερειακού γραφείου της Υπηρεσίας Ασφαλείας.

Οι πληροφορίες

Οι κατηγορούμενοι διατηρούσαν επαφή με τον ίδιο χειριστή, έναν αξιωματικό της FSB που βρίσκεται σήμερα στην προσωρινά κατεχόμενη Κριμαία. Στόχος του δικτύου πρακτόρων ήταν να μεταφέρει πληροφορίες σχετικά με τις αμυντικές δυνάμεις και τις στρατηγικής σημασίας ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας στον επιτιθέμενο. Ο πρώην αξιωματικός των ξένων μυστικών υπηρεσιών στρατολογήθηκε από την FSB πριν από την εισβολή πλήρους κλίμακας, ενώ εξακολουθούσε να εργάζεται στην ουκρανική κυβέρνηση.

Έκτοτε, συνέλεγε πληροφορίες σχετικά με τις τοποθεσίες των ουκρανικών στρατιωτικών περιουσιακών στοιχείων και, μετά τις 24 Φεβρουαρίου 2022, τα κανάλια μέσω των οποίων μεταφέρονται ξένα όπλα στην Ουκρανία. Ο Ρώσος πράκτορας διαβίβασε επίσης διαβαθμισμένες πληροφορίες στην FSB σχετικά με τη λειτουργία και τα συστήματα ασφαλείας των πυρηνικών εργοστασίων Rivne και Khmelnytskyi.

Πώς δρούσε η ομάδα

Για τη μέγιστη δυνατή μυστικότητα, ο κατηγορούμενος δεν έστειλε πληροφορίες μέσω τηλεφώνου. Παρέδωσε τα στοιχεία στη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών ιδιοχείρως, μέσω ενός συνεργού του, ο οποίος ταξίδευε στο εξωτερικό ως εθελοντής και ανέφερε προσωπικά στον κάτοικο της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας. Ο πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών διαβίβασε ιδιαίτερα ευαίσθητες πληροφορίες σε σκληρό δίσκο τύπου flash μέσω λαθρεμπόρων από τις παραμεθόριες περιοχές της Ουκρανίας.

Ένας άλλος Ρώσος πράκτορας, ο οποίος στο παρελθόν είχε υπηρετήσει στην αμυντική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας, διέρρεε προσωπικά δεδομένα Ουκρανών στρατιωτών στην Μόσχα. Ένας άλλος ύποπτος, αξιωματικός της Υπηρεσίας Ασφαλείας, διέρρευσε τις τοποθεσίες οχυρώσεων και τεχνικών φραγμών κοντά στην ακτογραμμή της περιφέρειας της Οδησσού, στη νότια Ουκρανία. Η FSB στρατολόγησε τα μέλη της ομάδας χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, απειλές θανάτου για μέλη των οικογενειών τους. Επιπλέον, λάμβαναν χρήματα από τη Ρωσία για κάθε ολοκληρωμένη εργασία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr